Britanicilor le-a trecut supararea pe americani. Au reluat schimbul de informatii cu SUA, la nici 24 de ore dupa suspendare

Vineri, 26 Mai 2017, ora 10:57
976 citiri
Britanicilor le-a trecut supararea pe americani. Au reluat schimbul de informatii cu SUA, la nici 24 de ore dupa suspendare
Foto: Arhiva Ziare.com

Politia britanica a reluat schimbul de informatii cu omologii sai americani, in urma unei scurte suspendari, dupa ce oficiali americani au divulgat presei o serie de informatii din ancheta cu privire la atentatul sangeros de la Manchester, soldat cu 22 de morti.

Suspendarea, anuntata joi, a durat mai putin de 24 de ore.

Acest gest a vizat sa transmita un mesaj puternic agentiilor americane in domeniul aplicarii legii cu privire la cat de sensibile au fost informatiile divulgate, relateaza The Guardian.

Mark Rowley, oficialul britanic cu cel mai inalt grad in lupta impotriva terorismului, a confirmat ca Londra a primit "asigurari proaspete" de la Washington si ca britanicii si americani colaboreaza din nou indeaproape.

Aceasta suspendare a fost impusa dupa ce oficiali americani au divulgat unor jurnalisti americani identitatea atacatorului de la Manchester, Salman Abedi, si alte detalii oferite Washingtonului de Politia din Manchester si de catre echipa de la Londra a lui Rowley.

Politia voia sa tina secret numele atactorului timp de 36 de ore, pentru ca eventuali complici ai lui Abedi sa nu fie pusi in garda.

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd i s-a plans miercuri secretarului american pentru Securitate Interna John Kelly si i-a cerut asigurari ca nu se va repeta, insa ziarul The New York Times (NYT) a publicat dupa aceea detalii de la locul atentatului, inclusiv fotografii in care apare detonatorul si rucsacul in care a fost ascuns dispozitivul exploziv.

Vezi aici fotografiile publicate de New York Times

Politia britanica a transmis, asa cum face de obicei, detalii despre ancheta in baza de date centrala americana, pentru a fi accesate de specialisti in lupta impotriva terorismului, criminalisti si altii.

Londra beneficiaza de resursele Washingtonului, iar o suspendare indelungata ar fi afectat lupta impotriva terorismului, scrie The Guardian.

Alianta in domeniul informatiilor Five Eyes - intre Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Canada si Noua Zeelanda - este unul dintre grupurile cu cel mai apropiat schimb de informatii din lume.

Schimbul de date de la politie constituie doar o mica parte a activitatii acesteia.

Principalul obiectiv al aliantei este cooperarea intre agentii de supraveghere - precum Cartierul general pentru comunicatii al Guvernului (GCHQ) si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) - in domeniul culegerii si analizarii informatiilor.

Serviciile britanice de informatii interne ...citeste mai departe despre "Britanicilor le-a trecut supararea pe americani. Au reluat schimbul de informatii cu SUA, la nici 24 de ore dupa suspendare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politia britanica schimb informatii, #informatii ancheta atentat presa , #Stiri International