Britanicii vor Brexit, chiar daca asta ar duce la ruperea Marii Britanii - sondaj

Sambata, 18 Martie 2017, ora 20:00
1231 citiri
Britanicii vor Brexit, chiar daca asta ar duce la ruperea Marii Britanii - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Britanicii considera mai importanta iesirea tarii lor din UE decat pastrarea regatului, asa cum e el acum, cu toate teritoriile, inclusiv Scotia.

Un sondaj realizat miercuri si joi, dupa ce premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat ca va cere permisiunea Parlamentului scotian pentru organizarea unui nou referendum pentru independenta de Marea Britanie, a aratat ca 60% dintre respondenti sunt de parere ca e mai importanta iesirea din UE, chiar si daca asta va inseamna ruperea UK.

Doar 27% dintre cei care au raspuns sondajului ORB, care a presupus chestionarea a 2.000 de britanici, au avut o opinie contrara, arata The Telegraph.

Mai mult, majoritatea respondentilor au spus ca si acum ar vota pentru Brexit, chiar stiind ca acesta ar putea face ca Scotia sa se rupa de UK si sa devina independenta.

51% au spus ca ar proceda astfel, fata de 38%, care au avut o opinie contrara. Restul au raspuns ca nu stiu cum ar vota.

Aproape 60% dintre cei chestionati au spus si ca referendumul pentru independenta Scotiei nu ar trebui sa aiba loc inainte de primavara lui 2019. In caz contrar, cred ei, ar avea de suferit negocierile ce tin de Brexit.

Cei mai multi britanici (59%) nu vor insa ca Scotia sa devina independenta, a mai aratat sondajul.

Deputatii britanici au votat, luni, proiectul de lege care autorizeaza Guvernul sa declanseze Brexit-ul, iar Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a promulgat oficial, joi, legea care ii va permite premierului Theresa May sa activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va da startul oficial negocierilor pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana.

Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat, luni, ca va cere, saptamana viitoare, permisiunea Parlamentului scotian pentru organizarea unui nou referendum referitor la independenta de Marea Britanie.

Un sondaj publicat miercuri arata insa ca peste jumatate dintre scotienii respondenti se opun independentei provinciei. ...citeste mai departe despre "Britanicii vor Brexit, chiar daca asta ar duce la ruperea Marii Britanii - sondaj" pe Ziare.com

#sondaj Brexit Marea Britanie, #independenta Scotia sondaj Marea Britanie, #rupere Marea Britanie Scotia, #Scotia independenta Brexit , #Stiri International