BRI limiteaza creditarea excesiva si bonusurile bancherilor

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 13:14
1235 citiri
BRI limiteaza creditarea excesiva si bonusurile bancherilor

Banca Reglementelor Internationale propune intarirea sistemului de reglementare a pietei bancare prin protejarea capitalului si prin masuri de limitare a creditarii excesive, bancherii urmand sa nu mai primeasca bonusuri daca nivelul capitalului este redus, scrie The Wall Street Journal.

Astfel, Banca Reglementelor Speciale (BRI), supranumita banca bancilor centrale, arata intr-un raport ca bancilor cu un capital redus ar trebui sa le se interzica plata bonusurilor pentru bancheri pana la revenirea capitalului.

Propunerile BRI vin cu scopul intaririi marjei de siguranta a bancilor, pentru a le ajuta sa contracareze efectele crizei financiare, iar noile reguli vor intra in vigoare odata ce conditiile financiare se vor imbunatati, insa nu mai tarziu de 2012, potrivit The Wall Street Journal.

Consiliul BRI, din care fac parte bancheri centrali si autoritati de reglementare in domeniul financiar din lumea intreaga, a propus o simplificare radicala a ceea ce bancile numesc capital si eliminarea indicatorului Tier 3, "care nu este folositor ca perna de siguranta in cazul falimentului".

Documentul propune limitarea dividendelor si a bonusurilor platite de banci, daca nivelul capitalului incepe sa se apropie catre nivelurile minime.

BRI da ca exemplu cazul unei banci al carei capital scade mai jos de un nivel de 25% peste nivelul minim cerut, unde banca nu ar trebui sa mai plateasca nimic ca dividende, bonusuri sau la rascumpararea actiunilor.

De asemenea, documentul prezinta o serie de masuri pentru limitarea creditarii excesive in perioade de boom economic, obligand bancile sa ridice capitalul odata ce bilanturile bancilor se extind, dar include si o masura pentru mentinerea unui nivel minim al lichiditatii pentru a asigura bancile ca au lichiditati pentru cel putin 30 zile.

"Propunerile privind capitalul si lichiditatea vor duce la banci mai puternice si la un sistem bancar si financiar mai solid.

Vor promova un echilibru mai mare intre inovatia financiara si cresterea sustenabila", a spus presedintele comitetului de la Basel si a bancii centrale a Olandei, Nout Wellink. Astfel, comitetul sustine ca propunerile vor duce la cresterea calitatii capitalului bancilor si la o siguranta mai mare ca bancile isi pot acoperi pierderile. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bri, #creditare, #bonus, #bancher , #Stiri International