Brexitul poate fi declansat doar cu aprobarea Parlamentului. Planurile Marii Britanii nu vor fi afectate insa prea mult

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 23:53
916 citiri

Premierul britanic Theresa May va putea merge mai departe cu planurile de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana in ciuda deciziei Curtii Supreme de a obliga guvernul sa ceara acordul Parlamentului pentru declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Mai mult, sunt sanse mari ca Articolul 50 sa fie declansat inainte de sfarsitul lui martie, asa cum isi doreste premierul Theresa May, scrie Reuters intr-o analiza publicata marti.

Chiar daca judecatorii celei mai inalte autoritati judecatoresti din Marea Britanie au decis ca Parlamentul trebuie sa isi dea consimtamantul cu privire la inceperea negocierilor pentru Brexit, acest lucru nu va duce la intarzieri majore, asa cum si-ar dori unii investitori sau suporteri ai UE.

Motivul este ca opozitia britanica este divizata.

"Nu vom bloca Articolul 50", a afirmat saptamana trecuta liderul laburist Jeremy Corbin care a facut campanie impotriva Brexitului. "Tuturor deputatilor laburisti li se va cere sa voteze in acest fel saptamana viitoare, sau oricand va avea loc acest vot", a spus el.

Nu toti colegii lui Corbyn vor vota cum le spune el, insa May ar putea obtine voturile de care are nevoie.

Insa ceea ce ar putea facilita decizia Curtii Supreme este sa fie evitat un Brexit dur, care pune limitarea imigratiei deasupra accesului la piata unica. In acest fel membrii Parlamentului vor avea mai mult control asupra procesului de negociere si asupra acordului final.

Ministri din cabinetul conservator al lui May care se asteptau sa piarda procesul au venit deja cu optiuni, inclusiv un proiect legislativ scurt care ar putea fi trimis imediat Camerei Comunelor.

Desi inainte de referendumul din iunie marea majoritatea a parlamentarilor din camera inferioara isi doreau ca Marea Britanie sa ramana in UE, cei mai multi, mai ales cei din Anglia si Tara Galilor, spun acum ca vor vota pentru declansarea negocierilor.

Parlamentarii au sustinut intr-un vot fara caracter obligatoriu propunerea lui May in decembrie 2016 de a incepe negocierile inainte de inceputul lui aprilie.

Laburistii, insa, au o problema cu electoratul lor, format mai ales din clasa muncitoare, care a votat pentru parasirea UE si care a fost atras de partide eurosceptice in ultimii ani.

Desi nu va bloca Brexitul, Corbyn, el insusi un critic al UE timp de multi ani, a spus ca va lupta ca Marea Britanie sa aiba acces la piata libera, respectand conditia unui management rezonabil al migratiei.

Laburistii ar putea i ...citeste mai departe despre "Brexitul poate fi declansat doar cu aprobarea Parlamentului. Planurile Marii Britanii nu vor fi afectate insa prea mult" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit Parlament, #Theresa May Brexit , #Stiri International