Brexit: Un acord intre Londra si UE este posibil in aceasta saptamana

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 16:10
1043 citiri
Brexit: Un acord intre Londra si UE este posibil in aceasta saptamana
Foto: Arhiva Ziare.com

Un acord ar putea fi incheiat saptamana aceasta intre Londra si UE in vederea unui divort amiabil, insa Cei 27 avertizeaza ca nu vor lasa Londra sa transforme Irlanda de Nord in veriga slaba a pietei lor mari printr-o slabire a controalelor.

Negociatorii britanici si europeni depun eforturi pentru a incerca sa incheie acest acord pana la summit-ul liderilor UE de joi si vineri la Bruxelles, relateaza AFP.

Premierul britanic Boris Johnson vrea sa-si respecte angajamentul de a scoate Marea Britanie din Uniune la 31 octombrie, iar aceasta vointa a permis ca lucrurile sa avanseze.

"Britanicii vor un acord si au miscat in punctele de blocaj. Insa trebuie sa ramanem prudenti si sa vedem daca acest lucru va fi suficient sa fie tradus intr-un text juridic. Acest lucru nu s-a facut inca", a confirmat marti reprezentantul unui stat membru pentru AFP.

Negociatorul-sef UE al Brexitului Michel Barnier s-a declarat oprimist, la Luxemburg, unde i-a informat pe ministrii europeni despre starea avansarii discutiilor cu britanicii.

"Discutiile au fost intense in weekend si ieri (luni - n.red.), iar chiar daca va fi tot mai dificil, un acord este inca posibil saptamana aceasta", a anuntat el.

"Discutii detaliate sunt in curs si un acord este inca foarte posibil", a confirmat interlocutorul sau britanic, ministrul Brexit-ului Steve Barclay. Cei doi conduc negocierile.

Transformarea bunelor intentii

"Este evident ca orice acord trebuie sa functioneze pentru toata lumea, adica pentru intregul Regat Unit si pentru Uniunea Europeana. Permiteti-mi de asemenea sa adaug ca este timpul sa transformam intentii bune intr-un text juridic", a adaugat el.

La peste trei ani de la referendumul britanic din 2016, nu s-a ajuns la un acord in vederea unui divort dur.

Boris Johnson - care se opune acordului incheiat de Theresa May, ce mentinea regatul in Uniunea Vamala europeana pana la incheierea unei noi relatii intre cele doua parti - a respins acest acord imediat ce a ajuns la putere si a prezentat un nou plan.

Discutiile in curs se concentreaza asupra a doua puncte de dezacord - felul in care sa se evite reimpunerea unei frontiere intre Irlanda, un stat membru UE, si Irlanda de Nord, care face parte din regat, si sa se realizeze totodata controale vamale si dreptul de veto acordat autoritatilor nord-irlandeze cu privire la acordul divortului.

Anuntarea unor progrese este totodata o usurare si o sursa de ingrijorare a partenerilor europeni ai regatului.

...citeste mai departe despre "Brexit: Un acord intre Londra si UE este posibil in aceasta saptamana" pe Ziare.com

#acord brexit UE UK , #Stiri International