Brexit: Negocierile pot genera disensiuni intre tarile UE. Ce rol ar juca Romania

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 21:38
825 citiri
Brexit: Negocierile pot genera disensiuni intre tarile UE. Ce rol ar juca Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Negocierile pe tema Brexit ar putea genera disensiuni intre tarile UE, in contextul in care state precum Irlanda si Romania au prioritati diferite in relatia cu Marea Britanie.

Liderii Uniunii Europene probabil vor aproba, cu ocazia summit-ului Consiliului European, trecerea negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexit la etapa viitoarelor relatii bilaterale, insa avansarea discutiilor ar putea genera disensiuni intre statele UE.

Negocierile propriu-zise pe tema viitoarelor relatii comerciale nu vor incepe mai devreme de luna martie 2018, iar guvernele celor 27 de state UE vor incerca sa isi echilibreze prioritatile intre ele, afirma diplomati europeni citati de Reuters.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a evidentiat importanta mentinerii unitatii intre statele membre UE.

"Inca o data, unitatea noastra va fi foarte importanta. Experienta de pana acum a aratat ca unitatea reprezinta o conditie sine qua non pentru un Brexit ordonat", a afirmat el.

Comunicatul lui Donald Tusk reprezinta o constatare a realitatii, dar si un avertisment adresat guvernelor statelor UE, care au propriile sperante legate de Brexit.

"Spre exemplu, vecinii apropiati ai Marii Britanii, precum Irlanda si Tarile de Jos (Olanda si Belgia - n.red.) au un mare interes sa mentina deschis comertul.

Dar acest lucru are o importanta mai redusa pentru tari precum Slovenia sau Romania, care au totusi alte prioritati in relatiile cu Marea Britanie", comenteaza Reuters.

Fiecare guvern european are un set diferit de interese nationale pe care trebuie sa le apere in negocierile cu Londra.

"Disensiunile majore intre tarile UE sunt improbabile", apreciaza Olaf Boehnke, analist la Institutul Rasmussen Global, cu sediul la Bruxelles.

"Dar interesele variate, nivelurile diferite de expunere din cauza iesirii Marii Britanii din UE (Brexit), sectoarele de afaceri mai vocale si opiniile diferite asupra viitoarei arhitecturi a UE si a zonei euro pot crea mai multa impredictibilitate decat s-a observat pana acum", explica specialistul.

Limitarea negocierilor comerciale la modele mai traditionale, concentrate pe comertul de bunuri prezinta avantajul mentinerii intr-un mediu familiar a discutiilor interne la nivelul UE, afirma diplomati.

"Daca se mentin standardele clare ale unui acord comercial, atunci unitatea UE nu ar trebui sa fie o problema mare, intrucat in acest caz se poate construi pe sabloanele existente (...) ", a explicat un diplomat, subliniind ca ...citeste mai departe despre "Brexit: Negocierile pot genera disensiuni intre tarile UE. Ce rol ar juca Romania" pe Ziare.com

#Brexit relatii UK Romania , #Stiri International