Brexit a inceput, intram in necunoscut. Cum ne va afecta? Care va fi pretul? "Sah tridimensional, legat la ochi" Interviu

Joi, 30 Martie 2017, ora 10:41
928 citiri
Brexit a inceput, intram in necunoscut. Cum ne va afecta? Care va fi pretul? "Sah tridimensional, legat la ochi" Interviu
Foto: Facebook/Petru Clej

Brexit-ul este un proces ireversibil, intram in necunoscut, dupa cum spunea un ministru britanic, se joaca sah tridimensional legat la ochi, afirma de la Londra jurnalistul Petru Clej, fost redactor sef al BBC Romania.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Petru Clej a vorbit despre costul Brexit-ului: "E greu de crezut ca UK va scapa gratis, asa cum vor euroscepticii duri. Mai ales daca doreste sa fie cat mai aproape de Uniunea vamala, deci de piata unica, va trebui sa plateasca niste sume pentru acest acces. Nu pleci din UE fara o nota de plata semnificativa."

Petru Clej ne-a vorbit si despre situatia romanilor din Marea Britanie: "In mod normal, toti cei care erau aici la 29 martie au sanse de a ramane in continuare, deci de a le fi prelungite drepturile actuale. Vor fi probabil vize si permise de lucru in functie de necesitatile economiei britanice". Dar dimensiunea schimbarilor va incepe sa se vada din toamna.

Procesul inceput prin invocarea art 50 din Tratatul UE de catre premierul Theresa May este unul cu adevarat ireversibil?

Teoretic, orice e posibil, dar practic, ceea ce a inceput pe 29 martie este un proces ireversibil. Dupa ce se pune in miscare un asemenea proces, in care e implicata intreaga UE, in care 27 de tari negociaza cu o tara, daca, sa zicem, Marea Britanie se razgandeste, care ar fi interesul UE sa intoarca procesul? Sa creeze un precedent? Daca o alta tara va fi nemultumita sa invoce si ea art 50 si apoi sa se razgandeasca?

Majoritatea pro Brexit, la limita in momentul votului, s-a mentinut?

Sondajele arata ca nu s-a schimbat semnificativ nimic. Rezultatul a fost 52%-48%, tara a fost divizata atunci, este divizata si acum, dar oamenii s-au invatat cu gandul ca acest proces va merge mai departe, chiar vor sa mearga inainte, ca sa iasa din starea de incertitudine in care au trait in ultimele luni.

Cat de mare este riscul desprinderii Scotiei, care ar urma sa organizeze inca un referendum pe tema independentei?

Asta doreste majoritatea din Parlamentul Scotiei, alcatuita din nationalisti si verzi, care a votat in favoarea organizarii acestui referendum.

El nu se poate face insa fara aprobarea autoritatilor de la Londra, iar Theresa May a spus ca referendumul nu se poate organiza pana cand Brexit-ul nu se va consuma. Si sondajele de opinie arata mai toate ca o majoritate poate chiar mai mare decat la referendumul din 2014 este opusa independentei Scotiei.

De altfel, multi comentatori califica drept oportunis ...citeste mai departe despre "Brexit a inceput, intram in necunoscut. Cum ne va afecta? Care va fi pretul? "Sah tridimensional, legat la ochi" Interviu " pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Brexit romani UE, #Marea Britanie iesire UE , #Stiri International