Brazilia refuza ajutorul de la G7 pentru combaterea incendiilor din padurea amazoniana si sugereaza "reimpadurirea Europei"

Marti, 27 August 2019, ora 09:21
1095 citiri
Brazilia refuza ajutorul de la G7 pentru combaterea incendiilor din padurea amazoniana si sugereaza "reimpadurirea Europei"
Foto: Arhiva Pixabay

Oficiali brazilieni au anuntat ca guvernul va respinge ajutorul de 22 milioane de dolari promis de liderii marilor puteri ale lumii la summit-ul G7, desfasurat in orasul francez Biarritz. In schimb, sugereaza "reimpadurirea Europei".

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat, luni, ca banii vor fi dati imediat si ar putea fi cheltuiti pe avioane de combatere a incendiilor.

In schimb, Brazilia nu vrea sa accepte finantarea si nici nu a oferit un motiv pentru care refuza acesti bani, transmite The Independent. Insa presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a acuzat, de curand, pe liderul Frantei ca a adoptat o mentalitate "colonialista" la summit-ul G7.

Seful de personal al liderului brazilian, Onyx Lorenzoni, a declarat site-ului de stiri G1 ca "apreciem [oferta], dar poate ca aceste resurse sunt mai bune pentru reimpadurirea Europei".

Lorenzoni a mai spus ca acest ajutor este o dovada de ipocrizie dupa incendiul care a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris, in luna aprilie a acestui an.

"Macron nu poate evita nici macar un incendiu previzibil intr-o biserica care este un patrimoniu mondial. Ce intentioneaza sa ne invete pe noi sau tara noastra?", a adaugat acesta.

Ministrul mediului din Brazilia a salutat initial oferta venita de la liderii G7, precum si un ajutor separat de 10 milioane de lire sterline venit de la Marea Britanie si 9 milioane de lire sterline din Canada.

Vezi si Organizatia lui DiCaprio da 5 milioane de dolari pentru salvarea padurii amazoniene

Se pare ca schimbarea de atitudine a avut loc dupa ce Bolsonaro s-a intalnit cu ministrii sai luni. Presedintele brazilian, care a sustinut anterior, fara dovezi, ca ONG-urile ar fi putut declansa incendiile intr-o incercare de a discredita guvernul sau, a sugerat ca Occidentul incearca sa sa obtina acces la resursele naturale ale tarii sale.

"Ajuta cineva pe cineva ... fara sa vrea ceva in schimb? Ce isi doresc ei de acolo de atat de mult timp?", a intrebat Bolsonaro.

Macron a spus ca padurea amazoniana, desi arde in Brazilia, este o problema mondiala, iar mesajul sau catre presedintele Brziliei a fost: "Nu va putem lasa sa distrugeti totul".

Mii de incendii devasteaza in prezent padurea amazoniana din Brazilia, stabilind un record pentru ultimul deceniu.

Incendiile forestiere sunt obisnuite in Amazon, in timpul sezonului secetos, din iulie pana in octombrie. Ele pot avea cauze naturale, precum trasnetele, dar pot fi provocate si de oameni. Fermierii si ...citeste mai departe despre "Brazilia refuza ajutorul de la G7 pentru combaterea incendiilor din padurea amazoniana si sugereaza "reimpadurirea Europei"" pe Ziare.com

#incendii padurea amazoniana, #Brazilia refuzat ajutor G7 , #Stiri International