Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boris Johnson va participa personal la urmatoarea runda de negocieri cu UE pentru relatia post-Brexit

Boris Johnson va participa personal la urmatoarea runda de negocieri cu UE pentru relatia post-Brexit

Premierul britanic Boris Johnson va participa personal pe 1 iunie la urmatoarea runda de negocieri privind incheierea unui acord post-Brexit cu Uniunea Europeana, pentru a incerca iesirea din impasul in care se afla aceste tratative, a anuntat miercuri negociatorul sef britanic David Frost, potrivit AFP.

Ultima runda de discutii intre Londra si Bruxelles s-a incheiat pe 15 mai fara progrese majore, iar cele doua parti se afla sub presiunea timpului, intrucat o eventuala extindere a perioadei de tranzitie post-Brexit trebuie solicitata inainte de 1 iulie.

Insa guvernul condus de Boris Johnson exclude orice prelungire a acestei perioade in care Regatul Unit aplica regulile UE si care se incheie pe 31 decembrie, chiar si cu riscul unui "no-deal". Daca pana la aceasta data nu se va incheia un acord si Londra nu-si schimba pozitia privind extinderea tranzitiei, relatiile economice dintre UE si Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

"Politica guvernului este ca nu vom extinde perioada de tranzitie" si aceasta este o pozitie "ferma", a insistat miercuri David Frost. "Am acordat mereu multa importanta libertatii economice si politice la finele acestui an si evitarii unor plati importante catre bugetul european (...) Si desigur, acesta se va realiza punand capat perioadei de tranzitie la sfarsitul anului", a adaugat oficialul britanic.

Declaratia sa survine dupa ce negociatorul sef european Michel Barnier s-a declarat deschis prelungirii perioadei de tranzitie post-Brexit, mesaj transmis intr-o scrisoare adresata partidelor britanice de opozitie care au cerut o prelungire a acestei perioade cu doi ani.

Principalul obstacol ramane solicitarea Bruxelles-ului ca in schimbul unui acord de liber schimb fara cote si taxe vamale Regatul Unit sa aplice unele dintre normele blocului comunitar, asa-numitul ''level playing field'', pentru a evita o posibila concurenta neloiala din partea britanicilor pe piata europeana. Londra respinge aceasta solicitare, invocand ca altor parteneri comerciali UE nu le-a cerut acceptarea unor asemenea reguli si Regatul Unit nu mai doreste sa aplice regulile europene in conditiile in care a iesit din UE.

Concret, europenii doresc un acord extins care sa cuprinda si norme ale UE privind concurenta, mediul sau fiscalitatea, in timp ce britanicii doresc doar un acord clasic de liber schimb - asa cum UE a incheiat cu Canada - si la care sa poata fi adaugate ulterior mici intelegeri sec ...citeste mai departe despre "Boris Johnson va participa personal la urmatoarea runda de negocieri cu UE pentru relatia post-Brexit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1263 ori