Boris Johnson se intalneste cu Juncker, pentru prima oara de cand e premier

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 00:00
1010 citiri
Boris Johnson se intalneste cu Juncker, pentru prima oara de cand e premier
Foto: Twitter/@BorisJohnson

Premierul britanic Boris Johnson se duce, luni, la Luxemburg, pentru a discuta despre Brexit cu presedintele Comisiei Eurpene Jean-Claude Juncker, au anuntat vineri Downing Street si CE.

Este vorba despre prima intalnire intre cei doi lideri de la instalarea la putere a lui Boris Johnson, la sfarsitul lui iulie, relateaza AFP.

Aceasta masa de lucru a fost organizata de "comun acord", a precizat la Bruxelles o purtatoare de cuvant CE, Natasha Bertaud.

Ea intervine in contextul in care premierul conservator incearca sa ajunga la un compromis cu UE inaintea datei prevazute pentru Brexit - 31 octombrie.

Boris Johnson se va intalni, de asemenea, cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Joi, negociatorul-sef al Brexit-ului din partea UE Michel Barnier a apreciat ca Uniunea "nu are motive" sa fie optimista cu privire la sansele de a ajunge la un acord de divort inaintea summit-ului european de la 17-18 octombrie.

De cealalta parte, duminica, Boris Johnson a declarat ca "progrese enorme" sunt in curs intre Uniunea Europeana si Marea Britanie pentru a se ajunge la un acord privind Brexitul.

"Cand am obtinut aceasta functie, toata lumea spunea ca nu este posibila absolut nicio modificare a acordului de retragere (...) Ei (liderii europeni) au revenit asupra acestuia si, dupa cum stiti, o foarte, foarte buna conversatie are loc in legatura cu modul de a trata problemele frontierei nord-irlandeze. Progrese enorme sunt in curs", a spus Johnson.

UE si Regatul Unit nu reusesc sa se inteleaga asupra felului in care sa evite o reimpunere dupa Brexit a unei frontiere fizice intre Irlanda, un stat membru UE, si provincia britanica Irlanda de Nord.

Londra respinge solutia "plasei de siguranta" ("backstop" in engleza), de neevitat in ochii Bruxelles-ului, din cauza lipsei unei alternative credibile.

Aceasta masura prevede ca Regatul Unit sa ramana in intregime intr-un "teritoru vamal unic" cu UE, in cazul in care nu se ajunge la o solutie mai buna la finalul perioadei de tranzitie.

Pe piata de schimb, lira sterlina s-a apreciat vineri cu 1% fata de dolar. Aceasta apreciere se explica, potrivit unui analist, prin faptul ca "investitorii sunt mai putin ingroziti de posibilitatea unui Brexit fara acord".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Boris Johnson Brexit intalnire Juncker , #Stiri International