Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bloomberg: Europa cu doua viteze a sosit deja. Va fi un instrument de santaj?

Bloomberg: Europa cu doua viteze a sosit deja. Va fi un instrument de santaj?
Publicatia Bloomberg face legatura, intr-un editorial, intre decizia UE de a nu tine cont de votul Varsoviei impotriva alegerii lui Donald Tusk pentru inca un mandat de presedinte al Consiliului European cu faptul ca, se pare, "Europa cu mai multe viteze a sosit deja".

"Consiliul European, din care fac parte liderii statelor UE, emite in mod normal un document de consens la finalul fiecarei intalniri. Joi, nu a reusit sa faca acest lucru deoarece un membru, premierul polonez Beata Szydlo, a refuzat sa il aprobe. Disputa ne spune ceva despre viitorul subred al unei Europe cu mai multe viteze", incepe editorialul.

"Respingerea din partea lui Szydlo a documentului nu avea nicio legatura cu continutul acestuia. Guvernul nationalist din Polonia a incercat sa impiedice realegerea fostului premier Donald Tusk in functia de presedinte al Consiliului European, insa obiectiile sale a fost ignorate. Tusk a fost ales prima oara (n.r. la presedintia Consiliului European) in anul 2014, in semn de recunoastere a rolului tot mai mare al Poloniei si al Europei Centrale in Blocul comunitar.

Insa exista o animozitate intre Tusk si actualul sef al Guvernului, Jaroslaw Kaczynski (...), iar Polonia a incercat sa il inlature (n.r. pe Tusk din competitia pentru sefia Consiliului). Szydlo, intr-un acces de furie, a refuzat sa sustina comunicatul inofensiv si a intarziat in mod ostentativ la sesiunea de vineri.

Votul care a urmat a aratat ca Polonia nu a avut cu adevarat un drept de veto si ca UE nu nicio retinere in a sustine opozitia si nu Guvernul dintr-un stat membru. Acesta reprezinta un avertisment puternic nu doar pentru Polonia, ci si pentru Ungaria, un alt disident cu vederi inguste din cadrul UE: daca acestia insista sa fie suparaciosi, Blocul ar putea, in numele tuturor scopurilor practice, sa desfiinteze procedura care presupune consensul si sa inceapa sa ia decizii in baza votului majoritatii. Se pare ca Europa cu mai multe viteze a sosit deja", comenteaza Bloomberg.

"Ideea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, in care natiunile se indreapta spre o federatie in ritmul propriu, ar putea fi privita ca un instrument de santaj pentru cele patru mari state ale UE - Germania, Franta, Spania si Italia, pentru a-i forta pe ceilalti 23 de membri ai Uniunii sa le accepte statutul de lider. Dar daca aceasta ar deveni o politica oficiala a UE, cum ar functiona de fapt? Summitul UE din aceasta saptamana a oferit unele indicii", se mentioneaza in editorial. ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Europa cu doua viteze a sosit deja. Va fi un instrument de santaj?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 886 ori