Bitcoin, o alternativa monetara promitatoare, dar riscanta pentru firmele mici

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 13:45
2008 citiri
Bitcoin, o alternativa monetara promitatoare, dar riscanta pentru firmele mici

Comerciantii, antreprenorii si investitorii sunt tot mai mult interesati de moneda virtuala, Bitcoin, care este considerata de unii ca metoda de plata a viitorului, in timp ce altii o ignora, considerand ca este o "nebunie" trecatoare.

Deci ce este Bitcoin, cum functioneaza si cat de benefica este pentru afacerile mici?, se intreaba cei de la Washington Post.

"Bitcoin prezinta atat beneficii, cat si riscuri potentiale pentru consumatori si firme mici," a spus Jerry Brito, cercetator la Centrul Mercatus al Universitatii George Mason, membrilor Comitetului Small Business House. El a adaugat mai tarziu, ca "provocarea pentru factorii de decizie este de a aborda riscurile fara a face niciun rau potentialului inovativ al acestei tehnologii."

Pe scurt, Bitcoin este o moneda virtuala, formata din mii de "piese" digitale, identificate prin doua componente unice, putand fi transferata prin Internet. In acest fel, reteaua Bitcoin functioneaza la fel ca, sa zicem, Paypal, care faciliteaza tranzactiile online.

Cu toate acestea, este fundamental diferita fata de valute.

In primul rand, Bitcoin este prima retea de tip financiar peer-to-peer din lume descentralizata, in care nu exista nicio companie de carduri, nicio banca si niciun serviciu guvernamental care sa monitorizeze tranzactiile. In schimb, sute de computere din intreaga lume sunt implicate in procesarea acestora.

Si, in al doilea rand, reteaua foloseste propria moneda. Spre deosebire de Visa si Paypal, care faciliteaza tranzactii folosind valutele existente, cum ar fi dolarul sau yenul, reteaua Bitcoin foloseste noua moneda. Bitcoin e tranzactionata pe o piata deschisa, iar cotatiile se schimba foarte des.

Deja zeci de mii firme au inceput sa accepte Bitcoin ca forma de plata, cele mai multe fiind din sectorul e-retail. Cele mai multe se bazeaza, pentru procesarea tranzactiilor, pe firme ca Bitpay sau Coinbase.

Multi experti au arata care sunt potentialele beneficii si riscuri inerente.

Avantaje

Comisioane mai mici: Taxele pentru cardurile de credit au fost mult timp un ghimpe pentru micii comercianti cu amanuntul, care adesea trebuiau sa plateasca 25 de centi, plus circa 3 la suta fiecare vanzare, cand un client folosea cardul.

Aceasta problema lipseste in cazul Bitcoin. Nu exista nici o companie care sa "incarcarce" comercianti pentru a facilita tranzactiile. Acei furnizori terti, cum ar fi BitPay si Coinbase, percep taxe mai mici de 1 la suta din fiecare tranzactie.

"Aceasta diferenta ar putea insemna dublarea profiturilor pentru o afacere mica", a spus Brito.

Tranzactiilor ireversibile: Nu exista nici o terta parte care sa poata anula o tranzactie. Toate vanzarile platite cu Bitcoin sunt definitive.

Prin urmare, firmele mici care utilizeaza Bitcoin sunt protejate de ceea ce este cunoscut sub numele de frauda "chargeback", in care un client plateste, de exemplu cu un card de credit, apoi anuleaza tranzactia, iar banca forteaza comerciantul sa returneze banii, (si de multe ori percepe si taxe de penalizare).

Mai mult decat atat, pentru ca tranzactiile Bitcoin nu includ informatii personale de identificare cum ar fi numele clientului, securitatea datelor utilizatorilor este mai mare.

Plati internationale: Unul dintre cele mai mari obstacole pentru firmele mici este de colectare platilor. Cele mai multe procese traditionale de plata nu sunt disponibile in multe tari, de multe ori din cauza ratelor ridicate de frauda si a valutelor volatile. Ca rezultat, comercianti americani sunt in imposibilitatea de a vinde produse pe multe piete.

Dezavantaje

Fluctuatiile cotatiilor: In primii doi ani dupa ce a fost introdusa, in 2009, Bitcoin era tranzactionta la un curs scazut. De la inceputul anului 2013, valoarea a crescut la 13 dolari, si pana in decembrie, a ajuns la 1.200 dolari. De atunci, valoarea a scazut cu 60 la suta la aproximativ 460 dolari.

Analiza specialistilor arata ca Bitcoin este, in prezent, de sapte ori mai riscanta decat aurul si de 15 ori mai riscanta decat dolarul american.

Riscurile de securitate: Bitcoins sunt, de obicei, stocate la una dintre firmele ce faciliteaza tranzactiile. Proprietarii le pastreaza intr-un "portofel" cloud, sau le poate salva pe un calculator. Daca este uitata parola pentru cloud sau este pierdut laptopul, s-ar putea ca monedele sa fie pierdute.

Aici se mai adauga si problemele cu impozitele. Saptamana trecuta, autoritatile a luat o hotarare importanta privind Bitcoin, clasificandu-le ca "proprietate" si nu "moneda", in scopuri fiscale. Ca rezultat, comerciantii care colecteaza Bitcoin sunt supusi taxelor de venituri din orice crestere a cotatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bicoin tranzactii , #Stiri International