Bill Gross isi trece reteta succesului pe nume propriu: Riscuri mai mari si investitii pe piete in crestere

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:15
1500 citiri
Bill Gross isi trece reteta succesului pe nume propriu: Riscuri mai mari si investitii pe piete in crestere
Bill Gross, founder Pacific Investment Management Company. Sursa foto: Reuters

Retragerea lui Bill Gross din fruntea fondului Pacific Investment Management (Pimco) a survenit dupa un an in care performantele companiei s-au situat sub cele ale concurentei directe.

Randamentul de doar 3,3% la plasamentele pe piata de obligatiuni inregistat de Pimco in 2013 este cu aproape un procent mai putin decat rezultatul operatiunii derulate de Barclay pe agregatele monetare din Statele Unite: 4,2%.

Insa retragerea lui Bill Gross, chiar si dupa pariurile neispirate facute in 2013, a starnit o adevarata furtuna in piata. In primul rand, o parte din clientii Pimco au efectuat retrageri masive, de peste 500 milioane de dolari din fondurile administrate de companie.

In al doilea rand, ratingul companiei a cazut dramatic in indexul analistilor de la Morningstar pe fondul incertitudinii legate de catre noua echipa manageriala, observa publicatia Businessweek.

Pe cont propriu

Gross a beneficiat de o adevarata aura miraculoasa raspandita in jurul sau in perioada de glorie. Pentru cativa ani in sir, serviciile integrate ale fondului Pimco au reusit in mare masura sa isi respecte promisiunea de a returna un profit mai mare clientilor decat indicele de rating al companiei.

Analistii de la Morningstar au calculat ca o investitie de 10.000 de dolari facuta in Pimco Total Return in 1987 ar fi valorat la aceasta ora 81.000 de dolari, o clar mai mare decat indicele de referinta din piata obligatiunilor.

Destul de rar intalnesti administratori de fonduri de investitii care sa obtina profituri de peste 700%, chiar daca reusita lui Gross pare sa fi fost favorizatasi de un continuu trend de crestere economica inregistrat din 1987 si pana in perioada recenta. Preturile in continua cretestere au favorizat investitiile in obligatiuni, iar riscurile asumate de Gross s-au dovedit inspirate.

Pariu contra pietei

Pe de o parte, strategia investionala dezvoltata de Bill Gross in timp, caracterizata indeosebi pe o expunere mare pe piata obligatiunilor si asumarea unor riscuri crescute pare sa fie chiar contrara politicii invetitiilor in obligatiuni.

Estimarile Morningstar arata ca indicele evolutiei Pimco Total Return nu s-a indepartat de evolutia indicelui 500 Standard & Poor, iar din 2009 si pana in present valoare castigurilor investitionale ale celor doua companii a mers pe aceeasi linie.

Observatia mentine in continuare misterul asupra rezultatelor obtinute de Gross, mai ales ca, in perioadele de crestere economica rapida si puternica, 1993-1994 si 1998-2000, inregistrate de economia Statelor Unite profitul obtinut de plasamentele Pimco s-a aratat destul de dezamagitor.

Mana libera la asumarea riscurilor

In acest moment, Gross pare a fi revenit la stilul care l-a consacrat, acela al pariurilor riscante pe piete in crestere. Iesirea sa din Pimco il face sa se bazeze pe fonduri mai mici pe care sa le administreze, dar ii da o libertate mai mare de miscare, ceea e pana la urma este o caracteristica a sa.

In plus, faptul ca va concura direct cu fostii sai colegi din Pimco reprezinta cu siguranta un avantaj pe care il va specula la maxim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii obligatiuni, #piata obligatiuni, #expunere, #riscuri asumate, #bill gross, #indice performanta plasamente obligatiuni , #Stiri International