Bilantul terorii in Europa: Mai mult de 500 de victime in 2016. Peste 70 de atentate au vizat doar Marea Britanie

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 08:22
1073 citiri
Bilantul terorii in Europa: Mai mult de 500 de victime in 2016. Peste 70 de atentate au vizat doar Marea Britanie
Foto:Facebook/Europol

Atacurile comise de islamisti pe teritoriul Europei au costat vietile a 135 de oameni in 2016, releva un raport dat publicitatii joi, la Haga, de organizatia europeana de politie Europol, care ofera o imagine concisa a naturii terorismului cu care s-a confruntat Europa anul trecut.

Raportul privind situatia si tendintele terorismului in UE, aflat la a 10-a editie, puncteaza ca, in total, in 2016 in Europa au fost consemnate, in opt state membre, 142 de atacuri teroriste - esuate, dejucate sau executate-, mai mult de jumatate (76) fiind raportate in Marea Britanie.

Franta a raportat 23 de atacuri, Italia - 17, Spania - 10, Grecia - 6, Germania - 5, Belgia - 4 si Olanda - un atac.

In total, numarul atacurilor jihadiste a scazut de la 15 in 2015 la 13 in 2016, dintre care sase avand legatura cu organizatia Statul Islamic, indica Europol, mentionand ca amenintarea cea mai grava a provenit de la atacatori singuratici reveniti din tari precum Siria.

Conform raportului, 142 de victime si-au pierdut viata in atacuri teroriste (135 in atentate jihadiste), iar alte 379 de persoane au fost ranite, chiar daca majoritatea atacurilor (99) au avut in spate grupari nationaliste, separatiste sau anarhiste.

In 40% dintre atacuri au fost folositi explozivi si, chiar daca teroristii utilizeaza o gama variata de arme usor disponibile, ei continua sa recurga la dispozitive explozive, avand in vedere impactul acestora ridicat si puterea lor simbolica.

Majoritatea arestarilor au avut legatura cu terorismul jihadist, numarul lor crescand pentru al treilea an consecutiv. Totodata, Centrul contraterorist al Europol a sprijinit 127 de anchete in 2016, ceea ce arata in mod clar o intensificare a activitatii jihadiste.

In ce priveste finantarea terorismului, se estimeaza ca 40% din comploturile din Europa au fost finantate cel putin partial prin infractionalitate, mai ales trafic de droguri, furturi, jafuri, vanzarea de marfuri contrafacute.

O alta tendinta in 2016 a fost asumarea de catre femei a unor roluri operationale mai importante in activitatile teroriste jihadiste (26% din totalul arestarilor, fata de 18% in 2015), aceeasi constatare vizand minori si adulti tineri.

Cu privire la propaganda online, cea produsa de Statul Islamic a scazut cantitativ in 2016, dupa un varf la mijlocul anului anterior, datorita scaderii numarului de productii (materiale video, comunicate s.a.) si combaterii diseminarii lor. In schimb, gruparea Al-Qaida si afiliatii sai au i ...citeste mai departe despre "Bilantul terorii in Europa: Mai mult de 500 de victime in 2016. Peste 70 de atentate au vizat doar Marea Britanie" pe Ziare.com

#terorism islamist oameni ucisi, #persoane ucise Europa islamisti , #Stiri International