Berlinul "se pregateste concret" pentru o eventuala iesire a Greciei din zona euro

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:36
1302 citiri
Berlinul "se pregateste concret" pentru o eventuala iesire a Greciei din zona euro
Foto: paginaeuropeana.ro

Guvernul german "se pregateste concret" pentru posibilitatea unei iesiri a Greciei din zona euro in cazul preluarii puterii de catre stanga radicala, luand in considerare chiar o panica bancara in aceasta tara, afirma miercuri cotidianul Bild, fara a-si preciza sursele.

"Daca trebuie sa fie o iesire a Greciei din zona euro, expertii Guvernului (german) se tem de o avalansa de clienti catre bancile elene pentru a-si securiza bunurile in euro, consecinta putand fi un crash bancar", afirma Bild, cotidianul cel mai citit din Europa, potrivit Mediafax.

In aceasta eventualitate, "uniunea bancara europeana - traducere: contribuabilii europeni - ar trebui probabil sa intervina cu miliarde", afirma publicatia.

"Bild a aflat ca Guvernul lucreaza la mai multe scenarii in cazul victoriei aliantei de stanga Syriza in Grecia" la alegerile legislative din 25 ianuarie, afirma cotidianul. Printre ipotezele luate in calcul "daca procesul reformelor si economiilor ar urma sa fie intrerupt la Atena, este aceea ca restul de zece miliarde de euro sa nu mai poata fi platiti", scrie Bild.

Discutiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au intensificat dupa ce saptamanalul german Der Spiegel a afirmat la acest sfarsit de saptamana ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul victoriei stangii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie si daca acest partid pune la indoiala politica de austeritate impusa de Uniunea Europeana.

Berlinul nu a dezmintit aceste informatii, afirmand ca Guvernul nu si-a schimbat linia fata de Grecia si nici in ceea ce priveste politica europeana.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, afirma ca vrea sa termine cu austeritatea impusa de creditorii internationali si vrea sa restructureze datoria greaca.

#Grecia iesire zona euro, #avalansa clienti banci elene , #Stiri International