Beijingul ameninta SUA cu represalii, dupa ce Trump a acuzat China de furt de proprietate intelectuala si a cerut o ancheta

Marti, 15 August 2017, ora 18:29
1165 citiri

Beijingul a avertizat Statele Unite, marti, cu eventuale represalii, dupa ce Washingtonul a anuntat o ancheta vizand China in dosarul proprietatii intelectuale - un nou atac al lui Donald Trump in razboiul comercial chinezo-american, relateaza AFP.

Presedintele american a semnat luni un "memorandum" care-i cere reprezentantului sau insarcinat cu Comertul (USTR) Robert Lighthizer sa efectueze o ancheta cu scopul de a stabili daca politica comerciala chineza dauneaza intreprinderilor americane in domeniul proprietatii intelectuale.

"Noi ne vom apara muncitorii, ne vom apara inovatia, creatia si intentiile care sunt motorul magnificei noastre tari", a subliniat el, acuzand in mod deschis Beijingul de "furt de proprietate intelectuala americana".

Acest anunt a fost facut in plina escaladare a tensiunilor in dosarul nord-coreean, dupa ce Donald Trump a indemnat China, principalul aliat la Phenianului, "sa faca mai mult" in a exercita presiuni asupra turbulentului sau vecin.

China a reactionat dur dupa anuntarea acestei anchete, susceptibile sa conduca la impunerea unor sanctiuni. "Daca Statele Unite adopta masuri care aduc atingere schimburilor comerciale bilaterale (...), China nu va sta fara sa faca ceva", a subliniat marti Ministerul chinez al Comertului.

"China va adopta cu siguranta toate masurile adecvate in vederea apararii viguroase a drepturilor si intereselor sale legitime", a insistat el, citat intr-un comunicat.

Inainte de semnarea efectiva a moratoriului american, o purtatoare de cuvant a diplomatiei chineze, Hua Chunying, a avertizat, luni, cu privire la riscul unui "razboi comercial" din care "nimeni nu va iesi invingator".

Presiunile sunt tot mai mari

Washingtonul este ingrijorat de sistemul de cointreprindere ("joint-ventures") impus de Beijing intreprinderile americane. In schimbul unui acces pe piata chineza, aceste firme sunt obligate sa impartaseasca cu partenerii locali o parte a know-how-ului lor tehnologic.

Insa Hua a apreciat luni ca orice diferend comercial ar trebui sa fie solutionat numai in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Statele Unite constituie al doilea partener comercial al Chinei, dupa Uniunea Europana (UE), insa frictiunile se multiplica intre cele doua puteri.

Noua procedura americana tocmai se adauga multor alte anchete deja deschise de catre Washington impotriva Chinei in dosarul comercial - cu privire la otel si aluminiu - dupa venirea la putere a lui Donald Trump.

Insa ...citeste mai departe despre "Beijingul ameninta SUA cu represalii, dupa ce Trump a acuzat China de furt de proprietate intelectuala si a cerut o ancheta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump ancheta China, #deficit comercial China , #Stiri International