BCE promite ca va mentine fluxurile de lichiditate din zona euro

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 20:22
1081 citiri
BCE promite ca va mentine fluxurile de lichiditate din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine programul prin care cumpara obligatiuni pana cand pietele financiare se vor stabiliza, a declarat Ewald Nowotny, unul dintre membrii consiliului institutiei, potrivit Mediafax.

Nowotny, totodata guvernatorul bancii centrale austriece, considera ca actualul nivel atins de euro in raport cu alte valute importante este normal, potrivit publicatiei economice nipone Nikkei.

El si-a manifestat, insa, ingrijorarea in legatura cu evolutia volatila a monedei unice europene.

BCE a promis, joi, fonduri suplimentare pentru a mentine fluxurile de lichiditate din zona euro pana la sfarsitul acestui an prin intermediul programului de cumparare de obligatiuni.

Prin acesta decizie, luata in conditiile in care institutia a fost nevoita luna trecuta sa intervina pentru atenuarea efectelor crizei datoriilor din regiune prin achizitionarea de obligatinui, banca amana retragerea masurilor de stimulare implementate cu scopul combaterii crizei economice si financiare mondiale.

Programul de cumparare de datorii al BCE are ca scop corectarea distorsiunilor de pe pitele de profil si nu vizeaza suplimentarea surselor de bani, a afirmat Nowotny.

Euro s-a depreciat cu aproximativ 16% de la inceputul acestui an, comparativ cu dolarul, moneda fata de care a ajuns la minimul ultimilor patru ani, pe fondul problemei datoriilor din zona euro. 

#bce, #fluxuri, #lichiditate, #zona euro , #Stiri International