BCE: Creditarea in zona euro nu isi va reveni prea curand

Marti, 14 Iulie 2009, ora 09:06
1114 citiri
BCE: Creditarea in zona euro nu isi va reveni prea curand

Bancile comerciale ar putea avea nevoie de timp pentru a sistematiza planul masiv al Bancii Centrale Europene (BCE) , de injectare de lichiditati pe piata, si pentru a-l transforma in creditare suplimentara, a declarat luni presedintele bancii, Jean-ClaudeTrichet, citeaza Reuters, conform NewsIn.

Trichet a indemnat bancile sa isi aminteasca ca au responsabilitatea de a oferi imprumuturi firmelor si gospodariilor. Totusi, acesta a avertizat ca BCE este pregatita sa le acorde timp pentru ajustare si nu se grabeste sa actioneze din nou asupra politicii monetare, pentru fortarea creditarii.

Cu toate acestea, Trichet a respins sugestiile conform carora ar fi prea devreme sa se ia in vedere masuri pentru finalizarea pachetelor de stimuli economici oferite de bancile centrale si guverne, catalogand astfel de pareri ca fiind "complet gresite"

Comentariile vin ca urmare a dezbaterilor la nivel international in ceea ce priveste timpul potrivit pentru planuirea si implementarea strategiilor de renuntare la aceste pachete. De asemenea, jucatorii din zona euro sunt ingrijorati din cauza amanarii continue a creditarii.

Trichet a mai spus ca injectia de capital a BCE de 442 miliarde euro in fonduri pe 12 luni va ajuta bancile din zona euro sa rezolve discrepantele dintre investitii si finantari de pe bilanturile contabile.



De asemenea, s-ar imbunatati planificarea lichiditatilor si bancile ar fi incurajate sa ofere credit suplimentar economiei reale.

"Ar mai dura ceva timp, totusi, pentru ca lichiditatile suplimentare sa fie transformate in creditare", a declarat Trichet.

Produsul intern brut al zonei euro, care cuprinde 16 state membre, a scazut cu 2,5% in primul trimestru, fata de al patrulea trimestru din 2008, cand economia s-a comprimat cu 1,6%. PIB-ul a scazut cu cea mai mare rata din 1995, cand datele au inceput sa fie colectate.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator, in timp ce economia globala ar urma sa scada cu 1,7% in 2009.

#bce, #creditare, #euro, #zona , #Stiri International