Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BBC: Termocentrala de la Iasi se afla la un pas de faliment

BBC: Termocentrala de la Iasi se afla la un pas de faliment

BBC - Termocentrala de la Iasi se afla la un pas de faliment. Oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare au avertizat ca pana la sfarsitul acestei saptamani vor decide daca retrag sau nu imprumutul de 20 de milioane de euro pentru modernizarea termocentralei in urma unor nereguli financiare. Or, in baza fondurilor respective, termocentrala a angajat deja lucari de modernizare.

Reporter: Oficialii BERD sustin ca termocentrala din Iasi a incalcat prevederile contractuale atunci cand a decis sa imprumute de la alte banci suma de 7 milioane de euro. Reprezentantii bancii spun ca s-ar fi multumit si cu o notificare. Imprumutul de 20 de milioane de euro de la BERD nu a fost inca accesat, desi firmele contractate de termocentrala lucreaza deja in contul acestor bani. S-au organizat licitatii, firmele au trecut la treaba, dar centrala nu a primit nici un euro de la banca europeana.

Imprumutul urma sa fie utilizat pentru modernizarea a 82 de puncte termice si schimbarea a zeci de kilometri de retele. Cei 7 milioane de euro au fost imprumutate la sfarsitul lunii septembrie, cand, din cauza facturilor neplatite, termocentrala ieseana a fost deconectata de la reteaua de gaz metan. Campania de debransare a iesenilor cu mari datorii catre termocentrala continua de mai bine de doua luni, dar dupa cum se plang sefii institutiei, fara prea mare succes. Sistemul cen tralizat de apa calda si caldura are de recuperat de la ieseni 80 de milioane de lei. Potrivit oficialilor centralei electrotermice, 60% din cei peste 60.000 de consumatori ar trebui debransati.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1219 ori