Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

"Bancile cu importanta sistemica ar trebui lasate sa falimenteze"

"Bancile cu importanta sistemica ar trebui lasate sa falimenteze"

Presedintele bancii centrale elvetiene, Philipp Hildebrand, considera ca marile banci cu importanta sistemica ar trebui lasate sa falimenteze, fara insa a pune in pericol economia, transmite AFP.

"O economie de piata ar trebui sa permita esecul unei companii cu dificultati financiare", a afirmat Hildebrand.

In cazul falimentului unei banci mari, compania ar trebui sa poata asigura continuitatea activitatilor vitale pentru economie, in special fluxurile de plati, creditarea sau operatiunile de depozit, a adaugat el.

Presedintele bancii centrale elvetiene considera, de asemenea, ca proiectele prin care se urmareste garantarea supravietiuirii marilor banci in caz de criza, in schimbul unor reglementari mai stricte pentru fondurile proprii, capital si gradul de indatorare, sunt avantajoase pe plan politic, insa nu vizeaza neaparat consolidarea sistemului financiar.

"Tentatiile anumitor oameni politici de a lansa initiative nationale, avantajoase pe plan politic, este mare, insa ele nu urmareasc neaparat intarirea sistemului financiar", a spus Hildebrand.

Comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a propus crearea unei retele europene de fonduri pentru caz de faliment bancar, infiintate dupa regulile spatiului comunitar si alimentate prin taxe impuse bancilor.


Acest instrument preventiv ar trebui sa permita contracararea unor eventuale probleme cauzate de falimente bancare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 944 ori
Citeste mai multe desprebanci faliment economie