Bancherii au tendinta sa minta pentru a obtine castiguri - studiu

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 08:40
1626 citiri
Bancherii au tendinta sa minta pentru a obtine castiguri - studiu
Foto: The Pub

Bancherii mint pentru a obtine castiguri financiare, spun cercetatorii elvetieni, care au adus si dovezi stiintifice care le sustin afirmatia.

O echipa de la Universitatea din Zurich a facut un experiment pentru a demonstra ca, acum, "cultura predominanta din industria bancara slabeste si submineaza corectitudinea obisnuita, ceea ce arata ca este foarte importanta o serie de masuri de restabilire a unei culturi oneste", conform Financial Times.

Studiul scoate in evidenta ceea ce cercetatorii au descris ca fiind "o pierdere dramatica de reputatie si o criza de incredere in sectorul financiar", ca rezultat al tranzactiilor necinstite si al fraudarii dobanzilor, probleme care au dat nastere, in ultima vreme, unor scandaluri cum sunt si cele privind manevrarea dobanzii Libor si evaziunile fiscale.

Cum au fost testati bancherii

La experiment au luat parte 200 de bancheri (dintre care 128 erau angajati ai aceleiasi banci internationale, al carei nume nu a fost divulgat), impartiti in doua echipe. Inainte ca testul sa inceapa efectiv, membrii uneia dintre echipe ("echipa de test"), au primit intrebari despre locul de munca (cum ar fi "care este pozitia dvs. in banca?"), in timp ce membrii celei de-a doua ("echipa de control") au primit intrebari despre viata de zi cu zi (cum ar fi "cat timp petreceti in fata televizorului in fiecare saptamana?").

Testul a fost acel joc de noroc clasic cu moneda, mai exact, "s-a dat cu banul". Fiecare dintre cei 200 de bancheri a aruncat o moneda de zece ori, fara a fi observati de nimeni, si au comunicat rezultatul cercetatorilor. Anterior, ei au fost informati ca daca vor ghici rezultatul, vor primi cate 20 de dolari pentru fiecare raspuns bun.

Daca participantii la acest test ar fi fost complet cinstiti, proportia numarului de castigatori pe fiecare echipa ar fi fost de 50%, au spus cercetatorii. "Echipa de control" a fost cea mai apropiata de acest nivel, cu 51,6% raspunsuri castigatoare. "Echipa de test", care a primit intrebari preliminare care i-au facut pe membrii sai sa se gandeasca la locul de munca, a avut o rata de castig de 58,2% - ceea ce arata, statistic vorbind, o inclinare semnificativa spre lipsa de onestitate; proportia celor care au inselat a fost estimat la 26%.

Bancherii "se comporta, in general, sincer in situatii obisnuite", a declarat Michel Marechal, unul dintre membrii echipei de cercetatori ai Universitatii din Zurich. "Atunci cand identitatea lor, cea de angajati ai bancilor, este evidentiata, o proportie semnificativa dintre acestia devin necinstiti".

Angajatii din alte sectoare, mai cinstiti decat bancherii

Pentru a verifica daca aceasta caracteristica este specifica bancara, cercetatorii au facut acelasi test si asupra unor persoane angajate in alte industrii (produse farmaceutice, telecomunicatii, IT) si a unor elevi. Aici, intrebarile despre locul de munca nu i-a facut pe participantii la test sa fie mai necinstiti decat ceilalti.

Comentand rezultatele acestui acest studiu, Marie Claire Villeval, profesor de economie la Universitatea din Lyon, a spus ca "aceste rezultate confirma unele opinii des intalnite cu privire la practicile din sectorul financiar. . . Este esential sa se asigure o cultura de afaceri onesta in aceasta industrie, pentru a se restabili increderea in ea".

Iar cel mai important, conform lui Alain Cohn, un alt membru al echipei Universitatii din Zurich, este ca "managementul ar trebui sa conduca prin puterea exemplului, aratandu-si sustinerea pentru o cultura cinstita a afacerilor".

Cercetatorii de la Universitatea din Zurich au sugerat o serie de masuri care ar putea restabili onestitate in sectorul financiar. De exemplu, ei sustin ideea ca bancheri ar trebui sa depuna un juramant profesional asemanator cu juramantul lui Hipocrate, despus de medici, prin care "sa ia in considerare impactul comportamentului lor asupra societatii, mai degraba decat sa se concentreze pe propriile lor beneficii pe termen scurt".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cultura bancheri, #bancheri onestitate, #corectitudine bancheri , #Stiri International