Banca Mondiala: Economia Ucrainei se va comprima cu 9% in 2009

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 12:36
1356 citiri
Banca Mondiala: Economia Ucrainei se va comprima cu 9% in 2009

 Ucraina se va confrunta in acest an cu o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 9%, dupa o crestere economica de 2,1% in 2008, potrivit previziunilor realizate de Banca Mondiala pentru fostul stat comunist, relateaza AFP.

"Prevedem ca PIB-ul Ucrainei va scadea cu 9% in 2009, insa exista si riscul unei deteriorari ulterioare a acestor previziuni", in cazul in care situatia economica mondiala continua sa se agraveze si in cazul in care "autoritatile ucrainene amana aplicarea principalelor masuri anticriza", a declarat Rouslan Piontkivski, economist al Bancii Mondiale in Ucraina.

"Estimam ca va avea loc o revenire lenta a cresterii, la 1% in 2010, urmata de o accelerare medie anuala de 4-5% incepand cu 2012", a mai spus Piontkivski in cadrul unei conferinte de presa.

Cresterea economica a Ucrainei a fost de circa 7% pe an, incepand din 2000, si a incetinit anul trecut la 2,1%.

Pentru 2009, guvernul prevede oficial o crestere a PIB-ului cu 0,4%, in timp ce expertii independenti estimau in februarie o comprimare de cel putin 5%.

In contextul crizei economice globale, Ucraina a solicitat in martie un nou imprumut de un miliard dolari de la Banca Mondiala, pentru sustinerea programului de dezvoltare, conform cotidianul Pravda.

Vicepremierul ucrainean Grigori Nemirea a spus anterior ca s-a analizat posibilitatea majorarii creditului pentru dezvoltare si acordarea lui in prima jumatate a acestui an, in loc de a doua jumatate a anului.

Acesta a mentionat ca, anterior, pentru acest program, erau alocate 500 milioane dolari, in a doua jumatatea a anului.

Nemirea a amintit ca prima transa, de 500 de milioane de dolari, a fost primita de Ucraina de la Banca Mondiala in luna decembrie 2008.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #BM, #masuri anticriza, #crestere economica, #PIB, #dezvoltare , #Stiri International