Baloane de sapun, inlocuitorii albinelor. Metode alternative de polenizare

Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 06:45
620 citiri
Baloane de sapun, inlocuitorii albinelor. Metode alternative de polenizare
Foto: Pixabay

Oamenii de stiinta japonezi au reusit sa fertilizeze pomi fructiferi cu polen transportat pe suprafata fina a baloanelor de sapun.

Din cauza declinului ingrijorator al numarului de albine la nivel mondial, cercetatorii au cautat metode alternative de polenizare.

Pentru imprastierea sferelor delicate de sapun s-a folosit un "pistol de baloane", iar rata de succes a experimentului a fost de 95%.

Oamenii de stiinta testeaza acum si drone care pot lansa baloane pentru polenizare.

Dr. Eijiro Miyako, de la Institutul pentru Stiinta si Tehnologie din Japonia, a testat anterior abilitatea dronelor de a livra polen. Insa, chiar daca drona avea o lungime de doar 2 centimetri, continua sa deterioreze floarea.

Intr-o zi, pe cand se afla in parc, la joaca cu fiul sau, Miyako a avut un moment de inspiratie.

"Ne jucam cu baloane de sapun intr-un parc, in apropiere de casa, atunci cand unul dintre baloane a atins din greseala fata fiului meu. Atunci am realizat cat de usoare si de fine sunt baloanele de sapun si ca, asa cum nu au ranit fata fiului meu, nu vor rani nici florile, astfel ca ar fi un material ideal pentru polenizare", a spus cercetatorul, pentru BBC.

Polenizarea pomilor fructiferi cu baloane de sapun a fost un succes.

In laborator, cercetatorul a reusit sa confirme ca baloanele de sapun sunt capabile sa transporte polen. Insa, realizand ca sapunul conventional ar fi prea toxic pentru flori, Miyako a dezvoltat baloane de sapun "modificate chimic", capabile sa transporte pana la 2.000 de granule de polen.

Miyako si colegii sai au testat tehnica intr-o livada de peri.

In lipsa albinelor, o parte din procesul de polenizare este facut acum manual.

16 zile mai tarziu, dupa ce au lansat baloanele de sapun catre pomi, fructele au inceput sa se formeze, la un volum egal cu cel obtinut prin polenizarea manuala.

Totusi, baloanele de sapun au si cateva dezavantaje. Tehnica produce o cantitate mare de reziduuri, iar vantul si ploaia pot zadarnici polenizarea. ...citeste mai departe despre "Baloane de sapun, inlocuitorii albinelor. Metode alternative de polenizare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#baloane de sapun, #albine, #polenizare, #cercetare, #Japonia, #Livada, #fertilizare , #Stiri International