Autoritatile americane stiau de frauda lui Madoff inca din 1992

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 11:11
1065 citiri
Autoritatile americane stiau de frauda lui Madoff inca din 1992

Autoritatea americana de reglementare a pietelor de capital (SEC) ar fi putut sa il demaste in mai multe randuri si de mult timp pe omul de afaceri Bernard Madoff, care a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare pentru o frauda de amploare, conform unei anchete interne, relateaza AFP.

Potrivit raportului intocmit de inspectorul SEC (Securities and Exchange Comission) David Kotz si dat publicitatii miercuri, comisia a lasat sa-i scape mai multe ocazii de a ancheta corect acuzatiile care-l vizau pe Madoff, in special din cauza "lipsei de experienta" a personalului insarcinat cu supravegherea operatiunilor acestuia, transmite Mediafax.

"SEC a fost mai mult decat suficient informata, sub forma unor plangeri detaliate si argumentate, depuse de-a lungul anilor, pentru a ordona o analiza sau o ancheta completa privind o frauda piramidala comisa de Bernard Madoff si (societatea acestuia) BMIS", scrie autorul raportului. Insa, in pofida faptului ca au fost efectuate "trei analize si doua inspectii, nicio inspectie sau vreo analiza minutioasa si competenta nu a fost efectuata vreodata".

Echipele insarcinate cu aceste controale erau "relativ lipsite de experienta", iar inspectorii au fost "insuficient pregatiti", se arata in raport.

Prima plangere in atentia SEC a fost depusa in 1992. Insa inspectiile acesteia aveau "tinte prea restranse" si "nicio tentativa serioasa" nu a fost facuta pentru analizarea numeroaselor anomalii din cadrul tranzactiilor lui Madoff.

Acest raport "arata clar ca agentia a ratat numeroase ocazii sa descopere aceasta frauda", scrie presedintele SEC, Mary Schapiro, intr-un alt comunicat.

"Este un esec pe care il regretam in continuare si care ne-a condus la o reformare, in numeroase zone, a felului in care regularizam pietele si protejam investitorii", scria ea.

Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare pentru o frauda de cateva miliarde de dolari, care a provocat ruinarea a mii de persoane si institutii, intre care numeroase celebritati, organizatii de caritate si mari banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dolari, #frauda, #inchisoare, #madoff, #miliarde, #procuror , #Stiri International