Austria se va opune prin veto cresterii contributiilor la bugetul UE, dupa Brexit

Sambata, 01 Februarie 2020, ora 16:16
696 citiri

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anuntat, sambata, ca Austria si alte tari se vor opune prin veto bugetului post-Brexit al Uniunii Europene, in cazul in care contributiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse.

In timp ce Comisia Europeana vrea contributii de 1,11% din Venitul National Brut (VNB), tari mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria si Olanda vor un procent de maximum 1%.

"Daca va fi introdusa aceasta propunere, nu o vom sustine, si cred ca nici alti contributori neti din UE", a afirmt Kurz la postul austriac de radio Oe1, facand referire la grupul de tari care platesc la bugetul blocului comunitar mai mult decat primesc din finantarile UE.

Totusi, liderul conservator austriac a adaugat ca negocierile sunt inca in desfasurare. "Sper ca ni se va prezenta o noua propunere pe care sa o putem accepta", a spus el.

Plecarea din UE a Marii Britanii, care era un contributor net, va duce la diminuarea bugetului comun, intr-un moment in care au aparut noi prioritati, asa cum sunt migratia si schimbarile climatice.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat un summit special al liderilor din UE pentru 20 februarie pentru a discuta despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027.

Michel are programate pentru saptamana viitoare intalniri cu 16 sefi de stat si de guvern, inclusiv cu Kurz, pentru discutii separate despre buget. ...citeste mai departe despre "Austria se va opune prin veto cresterii contributiilor la bugetul UE, dupa Brexit" pe Ziare.com

#buget UE Brexit Kurz , #Stiri International