Austria s-a saturat sa fie numita scrumiera Europei. Se cere un referendum pentru interzicerea fumatului in localuri

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 20:04
1098 citiri
Austria s-a saturat sa fie numita scrumiera Europei. Se cere un referendum pentru interzicerea fumatului in localuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Presiunea a crescut marti pe umerii extremei drepte la putere in Austria pentru organizarea unui referendum pe tema interzicerii fumatului in localuri, aceasta tara europeana fiind "ultimul paradis al fumatorilor" de pe continent, relateaza AFP.

Lansata mai ales de Ordinul medicilor, o petitie oficiala in acest sens a adunat 881.569 de semnaturi reprezentand aproape 14% din electorat si peste 10% din populatia totala, potrivit rezultatelor oficiale publicate luni seara.

La treisprezece ani de la primele incercari de interzicere a consumului de tutun in restaurante si baruri, Austria ramane una dintre ultimele tari din Europa in care se poate fuma in localuri, spre nemultumirea profesionistilor din domeniul sanitar.

In 2015, social-democratii si conservatorii au adoptat definitiv legislatia ce prevede interdictia totala a consumului de tutun in restaurante, cu intrare in vigoare in luna mai. Insa, legea fost abrogata sub presiunea Partidului Libertatii (FPO, extrema dreapta) - liderul sau, Heinz-Christian Strache, el insusi un fumator inrait, facand din aceasta o conditie sine qua non pentru formarea unei coalitii cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.

Prin urmare, consumul de tutun ramane legal in localurile din Austria dotate cu spatii separate pentru fumatori si in cele cu o suprafata sub 50 de metri patrati, la latitudinea proprietarului.

O "aberatie" care este ''contra tendintei observate la nivel mondial", dupa cum a subliniat Ordinul medicilor, care a amintit ca aproximativ 13.000 de persoane mor anual in Austria ca urmare a afectiunilor asociate consumului de tutun. Aceasta tara ocupa locul al treilea in Uniunea Europeana in topul numarului de fumatori, potrivit Eurostat (30% dintre persoanele cu varste peste 15 ani) si este una dintre cele in care tigarile costa cel mai putin.

Mobilizarea reflectata de petitie plaseaza FPO fata in fata cu contradictiile sale - dezvoltarea democratiei directe este una dintre principalele promisiuni electorale ale acestei formatiuni politice, insa partidul a reiterat marti refuzul sau de a organiza un referendum pe tema fumatului.

''Daca apelul la democratie directa este altceva decat o plezanterie din campania electorala, Guvernul trebuie sa permita un referendum'' pe tema fumatului, a sustinut noua sefa a social-democratilor (opozitie), Pamela Rendi-Wagner.

FPO nu vede insa niciun paradox si estimeaza ca pozitia sa este consolidata de rezultatul petitiei din doua considerente - una di ...citeste mai departe despre "Austria s-a saturat sa fie numita scrumiera Europei. Se cere un referendum pentru interzicerea fumatului in localuri" pe Ziare.com

#Austria referendum fumat, #fumat restaurante Austria , #Stiri International