Australia cere o ancheta independenta asupra Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Este prea apropiata de China si a gestionat prost criza

Duminica, 19 Aprilie 2020, ora 12:39
632 citiri

Australia a cerut duminica deschiderea unei anchete independente privind lupta mondiala impotriva pandemiei de COVID-19 si asupra modului in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a gestionat criza, relateaza AFP.

Ministrul australian al afacerilor externe, Marise Payne, a afirmat ca tara sa va cere o ancheta asupra modului in care China a gestionat epidemia la Wuhan, orasul in care a aparut COVID-19 la sfarsitul anului trecut.

"Trebuie sa cunoastem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite sa le intelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face fata si privind transparenta cu care informatiile au fost impartasite", a declarat ea pe postul public ABC.

Marisa Payne a afirmat ca Australia impartaseste ingrijorarile SUA, dupa ce presedintele Donald Trump a acuzat OMS ca este prea apropiata de China si ca a gestionat prost pandemia.

Donald Trump a anuntat marti suspendarea contributiei americane la OMS, care se ridica la "intre 400 si 500 de milioane de dolari pe an".

"Nu sunt sigura ca o organizatie a sanatatii responsabila de difuzarea unei mari parti a instrumentelor de comunicare (...) va putea efectua aceasta verificare", a afirmat Marisa Payne. "E ca si cum ai fi braconier si paznic in acelasi timp", a mai spus ea.

Consecintele pandemiei vor strica "intr-un anumit mod", relatiile intre Australia si China, a estimat ministrul, care spune ca se indoieste de transparenta Beijingului.

Ministrul sanatatii, Greg Hunt, a declarat ca sustine o ancheta independenta, afirmand ca Australia a reusit sa limiteze propagarea virusului mergand, in parte, impotriva recomandarilor OMS.

Australia, care numara 6.600 de cazuri de coronavirus si 70 de morti de COVID-19, a fost una dintre primele tari din lume care a interzis intrarea pe teritoriul sau a calatorilor care veneau din China.

"Australia a fost capabila sa atinga, in raport cu media mondiala, rezultate bune in materie de bilant uman" datorita "expertilor nostri medicali de aici", a declarat el.

"Stim ca am facut obiectul unor vii critici din partea anumitor autoritati si a OMS la Geneva la momentul in care am impus Chinei, de la 1 februarie, o interdictie de intrare pe teritoriul nostru", a mai afirmat el. ...citeste mai departe despre "Australia cere o ancheta independenta asupra Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Este prea apropiata de China si a gestionat prost criza" pe Ziare.com

#ancheta OMS gestionare pandemie coronavirus , #Stiri International