Au inceput uriasele exercitii militare ale Rusiei. Sa ne ingrijoram sau nu?

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 18:45
804 citiri
Au inceput uriasele exercitii militare ale Rusiei. Sa ne ingrijoram sau nu?
Foto: Kremlin (arhiva)

Armata rusa a demarat, joi, exercitiile militare Zapad, in Belarus, acestea fiind considerate cele mai mari de dupa perioada Razboiului Rece.

Max de Haldevang a scris, pentru Quartz, ca Rusia isi "flexeaza muschii" si ca uriasul joc de razboi "este de fapt un joc impotriva Vestului - si functioneaza".

Sursa citata aminteste ca trei tari fictive "s-au nascut" joi, respectiv Veishnoria, Vesbaria si Lubenia, care vor fi folosite in uriasele exercitii militare drept adversari militari pentru Rusia si Belarus. Cele trei seamana izbitor de mult cu parti ale Letoniei, Lituaniei si Poloniei, state membre NATO de la granitele Rusiei si Belarusului.

Si, deloc surprinzator, NATO este agitata.

Asta, desi ministrul francez al Apararii a numit exercitiul o "strategie de intimidare", iar omologul sau german a spus ca reprezinta "o demonstratie a capacitatii si puterii rusilor", promitand ca Polonia si statele baltice "se pot baza pe noi".

In schimb, oficialii NATO sustin ca Rusia minte in legatura cu numarul trupelor si ca nu permite suficienti monitori occidentali.

Rusia organizeaza astfel de exercitii militare importante in fiecare an, iar Zapad a mai avut loc si in 2013, si in 2009, adica din 4 in 4 ani. De remarcat ca ultimele doua au fost la un an dupa invadarea Georgiei si, respectiv, cu un an inainte de anexarea Crimeii.

In plus, este o perioada de insecuritate acuta pentru NATO, in contextul sustinerii evazive a presedintelui american Donald Trump pentru Alianta Nord-Atlantica militara.

In acelasi timp, Rusia a inceput sa se bata cu pumnii in piept mai tare decat oricand, dezlantuind operatiuni de propaganda in Occident. Relatiile cu SUA au ajuns la un nou nivel minim, in timp ce Turcia - una dintre cele mai mari armate ale NATO - a semnat un acord pentru a cumpara un sistem rusesc de rachete.

Iar pentru guvernele est-europene ingrijorate ca ar putea fi tinta unei invazii de tipul Crimeea, exercitiul Zapad seamana ingrozitor de mult cu un test de incercare. Insa ar fi o greseala ca amenintarea Zapad sa fie luata prea in serios, sustin expertii.

Ingrijorari, dar invadeaza Rusia statele baltice?

Mark Galeotti, cercetator de la Institutul de Relatii Internationale din Praga, a spus ca Zapad este "o uriasa operatiune psihologica de razboi", folosind ca avertizare pentru statele membre UE precum Suedia si Finlanda, care nu s-au alaturat niciodata NATO, dar iau in calcul acest lucru. Amenintarea, potrivit lui Galeotti, este ca "daca va ...citeste mai departe despre "Au inceput uriasele exercitii militare ale Rusiei. Sa ne ingrijoram sau nu?" pe Ziare.com

#exercitii militare Zapad Rusia, #exercitii militare Zapad Belarus , #Stiri International