Atacul Moscovei

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:41
1041 citiri
Atacul Moscovei

Avertizez, de ani buni, cu privire la semnalele, deloc prietenoase, pe care Rusia le transmite, prin diverse mijloace si sateliti docili, Romaniei. La inceput timide si voalate, astazi - explicite si deschise.

Ieri, cu prilejul primei vizite oficiale a lui Dodon in strainatate, efectuate, evident, la Moscova, presedintele rus i-a facut cadou omologului sau o harta a Moldovei Mari, de dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812, realizata de cartograful italian Bartolomeo Borghi in 1790.

Dupa ce a primit entuziast cadoul, Dodon si-a exprimat regretul ca, in 1812, Imperiul Rus nu a anexat intregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut.

La nivel de simbol, gestul lui Putin este mai puternic decat orice declaratie facuta la o ora de varf la televiziune.

Putin a transmis, cu subiect si predicat, ca integritatea teritoriala a Romaniei este irelevanta, nu conteaza, nu da doi bani pe ea. Nici macar nu s-a chinuit sa codifice mesaje rostite, a aratat direct si deschis care este planul.

Din perspectiva sa, Moldova din stanga Prutului este deja un teritoriu cucerit. Cel din dreapta urmeaza, exact ca pe harta facuta cadou.

Mesajul transmis de Putin este limpede. De fapt, nu este un mesaj, este o amenintare clara, directa si extrem de periculoasa, care trebuie interpretata din perspectiva consecintelor pentru Romania. Tacerea si lipsa de reactie a Bucurestiului va atrage noi si noi amenintari, din ce in ce mai explicite, din ce in ce mai reale.

Am mai spus-o. Rusii sunt experti in a inventa natiuni si a diviza popoare, iar statul roman este expert in a esua sa surprinda, in ciuda evidentei, evenimente si actiuni indreptate impotriva Romaniei. Liderii politici de la Bucuresti sunt fie neinteresati, fie ignoranti, fie, mult mai rau, cuplati si dependenti de decizia ruseasca.

Incapacitatea de a anticipa pericolul este, poate, o amenintare mai mare decat amenintarea in sine.

Gestul de ieri al lui Putin, declaratiile antieuropene ale slugii sale de la Chisinau, dar si alte evenimente care au drept numitor comun Rusia trebuie sa determine o reactie ferma si coerenta a Romaniei.

Este cazul si este timpul sa avem curajul de a lua atitudine si de a contracara orice actiune care ar putea aduce prejudicii securitatii noastre nationale.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara. ...citeste mai departe despre "Atacul Moscovei" pe Ziare.com

#Igor Dodon teritoriu Romania Moldova, #Igor Dodon Vladimir Putin Romania , #Stiri International