Armata europeana comuna este inevitabila - si Romania are un rol important

Marti, 20 Iunie 2017, ora 17:07
1396 citiri

O armata europeana pare inevitabila, iar in ultimele luni s-a vehiculat ca Germania ar putea conduce o astfel de forta. Luni, un oficial de la Berlin a confirmat necesitatea unei astfel de armate.

Comisarul pentru Fortele Apararii din Parlamentul german (Bundestag), Hans-Peter Bartels, a facut din nou apel la o armata comuna a UE, in contextul ingrijorarilor legate de siguranta data de NATO si al dezorganizarii si fragmentarii structurilor de aparare nationala, relateaza Russia Today.

"In prezent suntem dezorganizati, fragmentati din punct de vedere tehnic si dublam inutil structuri. Nu mai vrem sa mergem pe calea solitara. Nici in Germania, nici in Olanda, nici in Cehia si nici in Italia. In cele din urma, va fi o armata europeana", a sustinut Bartels, luni.

Inaintea oficialului german, conceptul de armata europeana comuna a fost inaintat si de lideri europeni importanti, inclusiv presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat pentru Die Welt in 2015 ca "o armata comuna europeana ar transmite Rusiei un mesaj clar ca avem intentii serioase cu apararea valorilor europene".

Declaratiile au fost facute si in contextul in care cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.

Ar trebui sa devina Germania o putere militara importanta?Marina germana isi va pregati viitorii ofiteri pe bricul nostru MirceaGermania rezista la presiunile SUA de a-si creste cheltuielile pentru aparare: E nerealNATO se pregateste sa faca fata Rusiei: Tancurile americane debarca in Germania. Romania capata avioane de lupta

Foreign Policy scria, in urma cu o luna, ca Germania isi construieste in tacere o armata europeana sub comanda sa, in care sa se afle si militari din tari mai mici, precum Romania sau Cehia.

Concret, nu se vor alatura fortelor armate germane intreaga armata a Romaniei si intreaga armata a Cehiei si nici nu vor deveni subdiviziuni ale acesteia, insa in urmatoarele luni fiecare tara va integra catre o brigada in fortele armate germane.

Este vorba despre Brigada 81 Mecanizata a Romaniei, care se va alatura Diviziei fortelor de raspuns rapid, in timp ce Brigada de Implementare Rapida a 4-a a Cehiei, care a servit in Afganistan si Kosovo si este considerata varful de lance al armatei cehe, va ...citeste mai departe despre "Armata europeana comuna este inevitabila - si Romania are un rol important" pe Ziare.com

#armata comuna europeana, #Germania armata comuna europeana, #armata comuna Europa, #tari UE armata comuna, #Romania armata comuna europeana , #Stiri International