Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Argentina va nationaliza sistemul de pensii

Argentina va nationaliza sistemul de pensii

Presedintele Argentinei, Cristina Fernandez,a anuntat ieri seara nationalizarea fondurilor private de pensii, masura justificata de guvernul de la Buenos Aires prin scaderea rentabilitatii acestor fonduri in urma crizei financiare internationale, a anuntat agentia oficiala Telam, preluata de AFP. Daca proiectul va primi aprobarea Parlamentului argentinian, unde partidul din care provine Cristina Fernandez detine majoritatea, guvernul va putea sa preia cele aproximativ 30 de miliarde de dolari gestionate de cele 10 fonduri private de pensii , potrivit unor surse oficiale citate in presa argentiniana. Nationalizarea va afecta cele 9,5 milioane persoane care contribuie la fondurile private de pensii care vor fi inclusi in sistemul public de pensii, Anses, care coexista in prezent cu sistemul privat.

Fondurile private de pensii strang anual aproximativ 15 miliarde de pesos (3,5 miliarde de euro) pe care ii investesc in actiuni si obligatiuni. Guvernul de la Buenos Aires sustine ca este nevoit sa intervina pentru a proteja banii cetatenilor ca urmare a scaderii rentabilitatii fondurilor de pensii cu aproximativ 20 la suta din cauzacrizei financiare internationale.

Partidele de opozitie au denuntat initativa guvernului drept o manevra prin care se intentioneaza preluarea fondurilor gestionate de fondurile private de pensii pentru finantarea serviciului datoriei externe.

Fondurile private de pensii din Argentina au fost create in 1994 si in prezent sunt cei mai mari investitori institutionali de pe piata locala prin achizitiile de actiuni si obligatiuni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1380 ori