Ar putea Parlamentul UK sa blocheze Brexitul?

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 08:03
1088 citiri
Ar putea Parlamentul UK sa blocheze Brexitul?
Foto: Ziare.com

Curtea Suprema a Marii Britanii a decis, marti, ca Brexitul poate fi declansat doar cu aprobarea Parlamentului, care trebuie sa-si dea acordul pentru declansarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Va bloca Legislativul de la Londra iesirea tarii din UE?

BBC prezinta, intr-un amplu material despre Brexit, tot ce trebuie stiut despre pasii urmatori necesari iesirii Regatului Unit din UE si posibilitatea ca un eventual blocaj sa apara in Parlament.

Iata care sunt intrebarile la care incearca sa raspunda:

Ar putea parlamentarii sa blocheze o iesire din UE?

Rezultatul referendumului din iunie 2016 nu este obligatoriu legal - Parlamentul inca trebuie sa aprobe legile care vor duce la iesirea tarii din blocul european, incepand cu abrogarea actului de aderare din 1972.

Mai exact, legislatia trebuie sa treaca de Camera Comunelor, unde o multime de parlamentari - toti cei de la SNP (Partidul National Scotian), aproape toti laburistii si multi conservatori - s-au pronuntat anterior in favoarea ramanerii in UE.

De asemenea, si acordul de retragere din UE, dupa ce vor fi doi ani de negocieri, trebuie sa fie ratificat de Parlament, iar un raport al Camerei Comunelor arata ca una dintre Camere ar putea vota impotriva ratificarii. Totusi, e putin probabil sa se intample asta.

Ar putea avea loc un nou referendum?

Si mai putin probabila e aceasta varianta.

Un alt referendum a fost exclus atat de conservatori, cat si de laburisti, argumentand ca ar reprezenta o bresa nedemocratica de incredere fata de poporul britanic, care a votat in mod clar iesirea din UE.

Cine va negocia iesirea Marii Britanii din UE?

Prim-ministrul Theresa May a instituit un departament guvernamental, condus de veteranul parlamentar conservator David Davis, care a facut campanie pentru iesire, departament care urmeaza sa-si asume responsabilitatrea pentru Brexit.

Fostul ministru al Apararii Liam Fox, care de asemenea a facut campanie pentru iesirea din UE, a primit noua slujba de secretar international pentru comert, in timp ce fostul primar londonez Boris Johnson, care a fost liderul unei campanii oficiale de iesire din UE, este ministru de Externe.

Acesti trei politicieni vor juca un rol central in negocierile cu UE si vor cauta noi acorduri internationale, cu toate ca Theresa May, in calitate de prim-ministru, va fi cea care va avea cuvantul final.

Guvernul n-a facut niciun plan de urgenta pentru Brexit, inainte de referendum, iar May a ignorat a ...citeste mai departe despre "Ar putea Parlamentul UK sa blocheze Brexitul?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Parlament britanic blocare Brexit, #Parlament britanic declansare Brexit, #pasi declansare Brexit, #Parlament declansare Articolul 50 , #Stiri International