Apropierea Romaniei de baietii rai ai Europei - ce e in spate si cum putem ajunge idioti utili Moscovei Interviu

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 06:22
1034 citiri
Apropierea Romaniei de baietii rai ai Europei - ce e in spate si cum putem ajunge idioti utili Moscovei Interviu
Foto:oranoua.ro

Politicienii romani vor sa arate ca pot fi si ei ca baietii rai in UE, cei din Grupul de la Visegrad, vor sa mai arate Comisiei Europene pisica atunci cand presiunea in privinta justitiei este prea mare, insa Romania nu este apta, nici economic, nici politic pentru un joc pe cont propriu. Deci ceea ce face Teodor Melescanu intre "baietii rai" si Bruxelles este un balet, afirma Oana Popescu, analist de politica externa si directorul Global Focus.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Oana Popescu a aratat ca "suntem atat de nepregatiti, din punct de vedere al resurselor si administrativ, pentru presedintia din 2019 incat sunt convinsa ca ne-am resemnat deja ca vom lasa in mare masura agenda si substanta pe mana CE si a nucleului dur european".

De altfel, apreciaza Oana Popescu, "noi intotdeauna am avut o foaie externa de parcurs, de aceea am avut mereu obiectivul Schengen, zona euro, ca sa ne dea cineva etapele care trebuie parcurse. Nu ne pricepem sa ne definim singuri obiectivele, deci nu putem sa jucam pe cont propriu". Ceea ce ne-a impiedicat sa ne aparam eficient interesele.

Se vorbeste mult despre pericolul apropierii Romaniei de Grupul de la Visegrad. Ce este acest grup?

Grupul de Visegrad (V4) a fost pornit de Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia ca o forma de cooperare regionala consolidata. A fost creat si fondul Visegrad destinat implementarii in primul rand a proiectelor de infrastructura, de cooperare economica.

Dar putine dintre aceste proiecte s-au materializat, mai mult a fost cooperare politica. De aceea, cam toti membrii V4 erau si sunt tot mai nemultumiti de dinamica de grup.

Pozitiile lor sunt doar in aparenta coordonate pentru ca se intampla ca pe anumite dosare esentiale care tin de relatia Est - Vest, intre care esential este cel al Europei cu doua viteze, cu declinarile lui, aceste tari se pozitioneaza similar, chiar fara o coordonare si coeziune reala.

Cum se face ca V4 a ajuns sa fie, macar la nivel de perceptie daca nu in mod real, un autentic pericol pentru viitorul UE? Este mai mult decat ingrijorare legata de niste dosare sensibile, care si pe noi ne afecteaza, sau este chiar o atitudine extrem eurosceptica?

Pozitia Romaniei a fost intotdeauna: vedem ca se evolueaza spre o Europa cu mai multe viteze, dar nimic din ceea ce facem nu va fi de natura sa adanceasca aceste diviziuni pe care nu le consideram benefice proiectului european. Deci cel mai important principiu de lucru este sa incercam sa recastigam unit ...citeste mai departe despre "Apropierea Romaniei de baietii rai ai Europei - ce e in spate si cum putem ajunge idioti utili Moscovei Interviu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania grupul Visegrad , #Stiri International