Aproape sigur Brexit se amana: May ar putea renunta la al treilea vot in Parlament

Luni, 18 Martie 2019, ora 12:32
1050 citiri
Aproape sigur Brexit se amana: May ar putea renunta la al treilea vot in Parlament
Foto: Twitter/@theresa_may

Premierul britanic Theresa May ar putea renunta sa supuna din nou, saptamana aceasta, votului deputatilor acordul retragerii negociat cu Uniunea Eurpeana (UE), in cazul in care nu obtine suficienta sustinere, ceea ce ar conduce la o amanare a Brexit-ului.

"Nu este sigur" ca se va organiza un vot la inceputul saptamanii, asa cum s-a prevazut, a declarat la BBC ministrul Finantelor, Philip Hammond. "Noi prezentam un nou acord doar daca suntem siguri ca un numar suficient de colegi de-ai nostri si din (micul partid unionist nord-irlandez) DUP sunt pregatiti sa-l sustina pentru ca sa treaca in Parlament", a adaugat el.

Ministrul Comertului International, Liam Fox, a subliniat, la Sky News, ca "va fi dificil de justificat organizarea unui vot, daca suntem siguri ca pierdem".

Acordul retragerii, rezultatul unor negocieri dure cu Bruxelles-ul, menit sa implementeze un Brexit bland, la 29 martie, a fost respins masiv la 15 ianuarie - cu 432 la 202 voturi - si la 12 martie - cu 391 de voturi la 242.

Premierul a prevazut sa-l prezinte din nou deputatilor, marti, inaintea unui Consiliu European, prevazut joi. Pana atunci, May incearca sa-i convinga pe euroscepticii duri din partidul sau si pe deputatii din cadrul DUP, aliatul sau in Parlament, sa-si schimbe pozitia.

Acestia se opun "plasei de siguranta" ("backstop"), o dispozitie a acordului menita sa evite o reimpunere a unei frontiere fizice intre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord si care prevede ca Regatul Unit sa ramana intr-un "teritoriu vamal unic" cu UE.

Sustinatorii Brexit-ului se tem ca acest lucru le-ar ancora tara pe termen nedeterminat la UE, iar unionistii refuza sa se confere un statut special Irlandei de Nord.

Acest acord sau Brexit cade

Theresa May are nevoie de votul a 75 de parlamentari suplimentari pentru a obtine ratificarea acordului retragerii.

Unii s-au alaturat taberei sale, precum Esther McVey, care a demisionat in noiembrie din postul de ministru al Muncii, din cauza dezacordului cu textul.

In pofida faptului ca acesta ramane un "acord prost", "alegerea pe care o avem de facut este (intre) acest acord sau niciun Brexit", a justificat ea, duminica, la Sky News.

La fel ca ea, un "numar important" de deputati si-a schimbat pozitia, pentru ca alternativele la acordul negociat de Theresa May le par "prea dezagreabile", a dat asigurari Philip Hammond. Cu toate acestea, "ramane mult de lucru".

Loiala reputatiei sale indaratnice, Theresa May i-a implo ...citeste mai departe despre "Aproape sigur Brexit se amana: May ar putea renunta la al treilea vot in Parlament" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amanare Brexit May vot , #Stiri International