Aproape 190.000 de romani din Marea Britanie s-au inregistrat pentru noul statut post-Brexit

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 21:03
837 citiri
Aproape 190.000 de romani din Marea Britanie s-au inregistrat pentru noul statut post-Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 189.000 de romani din Marea Britanie s-au inregistrat pentru noul statut post-Brexit, situatia comunitatii romanesti fiind unul dintre subiectele discutate miercuri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, si ambasadorul Andrew Noble.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), romanii sunt a doua cea mai numeroasa comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

"Romania acorda o atentie deosebita monitorizarii cat mai cuprinzatoare a implementarii sistemului de inregistrare pentru obtinerea noului statut (...) pentru a se asigura ca toti cetatenii nostri vor beneficia in continuare de aceleasi drepturi ca in prezent", a spus Ciamba.

El a reiterat necesitatea adoptarii tuturor masurilor care se impun, in vederea evitarii sincopelor si garantarii accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetateni.

De asemenea, discutiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetatenilor romani si britanici, in contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul Romaniei si de Regatul Unit privind salvgardarea, pe baza de reciprocitate, a statutului dobandit de cetatenii europeni si britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza in perioada urmatoare, puncteaza MAE.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a aratat ca "pregatirile la nivel legislativ pe acest palier au intrat in etapa finala, evidentiind totodata abordarea generoasa a Executivului roman care urmareste protejarea drepturilor cetatenilor britanici din Romania, in orice circumstante, dovada a aprecierii pentru contributia acestora in societatea romaneasca".

Demnitarul roman a reiterat interesul pentru o retragere ordonata a Marii Britanii din Uniunea Europeana, in baza Acordului negociat, care reprezinta un compromis sustenabil, in favoarea ambelor parti.

Totodata, el a salutat noua dinamica a discutiilor privind eventualele solutii care ar putea inlocui mecanismul backstop, insa a precizat ca acestea trebuie sa indeplineasca toate obiectivele Acordului de retragere.

George Ciamba a precizat ca Romania sprijina eforturile echipei de negociere a UE privind continuarea dialogului cu partea britanica, in incercarea de a identifica propuneri viabile care sa permita avansarea procesului.

Pentru a beneficia in continuare de drepturile de care se bucura in prezent, este necesar ca toti cetatenii romani care locuiesc in Ma ...citeste mai departe despre "Aproape 190.000 de romani din Marea Britanie s-au inregistrat pentru noul statut post-Brexit" pe Ziare.com

#romani Marea Britanie Brexit , #Stiri International