Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?

Marti, 07 Februarie 2017, ora 08:38
4554 citiri
Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?

Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump (sustinut moral in mod zgomotos, ostentativ, de catre premierul maghiar Orban Viktor) devenea al 45-lea presedinte al Statelor Unite, puterea dominanta a lumii.

La mai putin de doua saptamani, Vladimir Putin (liderul celei mai mari puteri militare europene) facea o vizita istorica la Budapesta, marcand oficial relatia privilegiata dintre Federatia Rusa si Ungaria.

Intre cele doua evenimente s-a petrecut si numirea lui Sebastian Gorka in pozitia de adjunct (deputy assistant) al strategului-sef (chief strategist) al presedintelui Trump pentru securitate nationala, Steve Bannon.

Gorka este nascut la Londra din parinti azilanti politici maghiari, a lucrat in anii '90 la Ministerul Apararii de la Budapesta timp de cinci ani si va fi membru al Consiliului National pentru Securitate (National Security Council), cel mai inalt for de decizie american in domeniul securitatii nationale.

Toate aceste trei evenimente, desfasurate pe parcursul a doua saptamani, dau senzatia unui apogeu al carierei geopolitice a premierului maghiar Orban Viktor.

Acesta a mizat pe victoria lui Donald J. Trump in alegerile americane si a fost confirmat pe 8 noiembrie 2017; apoi s-a apropiat vizibil si constant de Rusia lui Vladimir Putin, fiind singurul lider al unei tari UE care cere public incetarea sanctiunilor impuse de lumea occidentala uriasului stat euroasiatic.

Sebastian Gorka este un fost apropiat al lui Orban, dar mai ales al lui Janos Ader (actual presedinte al Ungariei).

Sa fie adevarat ca Orban Viktor a devenit din copilul neascultator al Europei favoritul sortii?

Sa fie adevarat ca Ungaria devine brokerul de putere si de influenta din regiunea central si est europeana? Sa fi devenit Ungaria placa turnanta a geopoliticii regionale?

In primul rand, ar trebui sa vedem daca Ungaria are un statut care sa ii permite sa aspire la pozitia de influenta pe care lasa sa se inteleaga ca a atins-o. Dupa clasamentul FMI pentru anul 2016, Ungaria este a 58-a cea mai mare economie a lumii (metodologia PPP) cu 258 miliarde de dolari, in urma Poloniei (a 24-a cea mai mare economie a lumii, 1000 miliarde), a Romaniei (a 42-a cea mai mare economie a lumii, 435 miliarde), a Ucrainei si a Cehiei (locurile 48 si 49) si a Greciei (locul 53).

Ungaria are o populatie de 9,835 milioane de locuitori (locul 18 european), mult mai mica decat cea a Poloniei (locul 9 european cu 38 milioane locuitori), de doua ori mai mica decat cea a Romaniei ...citeste mai departe despre "Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?" pe Ziare.com

#Viktor Orban Putin Trump, #Ungaria Rusia SUA , #Stiri International