Apar documente secrete care explica criza din Qatar

Marti, 11 Iulie 2017, ora 10:42
1907 citiri
Apar documente secrete care explica criza din Qatar
Foto: Arhiva Pixabay

Qatarul a incheiat o serie de intelegeri secrete cu vecinii din Golf in 2013 si 2014, angajandu-se sa nu sprijine opozitia si "grupurile ostile" din aceste state, dar si din Egipt si Yemen. Despre existenta acestor acorduri se stia, insa continutul documentelor semnate de sefii de state nu era cunoscut. CNN a intrat in posesia acestor acte.

Desi Qatarul a semnat aceste acorduri, se pare ca nu le respecta, asa explicandu-se situatia din prezent: cea mai grava criza diplomatica din Orientul Mijlociu din ultimii zeci de ani, arata CNN. Amintim ca Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul, Egiptul si Yemenul au rupt in iunie relatiile diplomatice cu Qatarul, acuzandu-l ca "sustine terorismul". Celor cinci tari li s-au alaturat Libia si Maldive.

La randul sau, Qatarul acuza Arabia Saudita si Emiratele Arabe ca nu respecta aceste acorduri, atacand "neprovocate" suveranitatea Qatarului.

Dar ce contin aceste acorduri? Conform CNN, care sustine ca a avut acces la informatiile din documente printr-o sursa din regiune, un prim acord, datat 23 noiembrie 2013, semnat de regele din Arabia Saudita, emirul Qatarului si cel al Kuweitului, stipuleaza ca nu trebuie sa existe implicari in afacerile interne ale celorlalte natiuni din Golf, nici sa fie sprijinite din punct de vedere politic sau financiar grupari activiste de opozitie.

Asa-zisul acord de la Riad cere in mod expres ca Fratia Musulmana din Egipt sa nu fie sprijinita de Qatar si nici gruparile de opozitie din Yemen. Aliatii din Golf au afirmat in mod repetat ca Qatarul sprijina Fratia Musulmana.

In acelasi acord se mai stipuleaza ca nu trebuie sprijinita presa "potrivnica", ceea ce pare o referire la Al Jazeera (cu sediul in Qatar si finantata de guvern). Aliatii din Golf acuza Al Jazeera ca trambiteaza punctele de vedere ale grupurilor de opozitie din regiune, inclusiv pe cele din Egipt si Bahrain.

Intr-un alt acord, este mentionata expres Al Jazeera.

La acuzatiile aliatilor din Golf, Qatarul raspunde ca, in realitate, Arabia Saudita si Emiratele Arabe sunt cele care au incalcat acordurile. Un purtator de cuvant al guvernului din Qatar, Saif Bin Ahmed Al-Thani, a declarat pentru CNN ca inchiderea institutiei media Al Jazeera, dorita de aliati, nu se regaseste in aceste acorduri. Acesta a mai transmis ca aceasta criza a plecat de la "afirmatii fabricate" si o campanie media coordonatata impotriva Qatarului. Amintim ca in Arabia Saudita si Emiratele Arabe, Al Jazeera si nu numai au fost b ...citeste mai departe despre "Apar documente secrete care explica criza din Qatar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acorduri secrete Qatar tari Golf, #Qatar terorism, #criza Qatar explicatii, #CNN documente secrete acorduri Qatar Golf , #Stiri International