Anul trecut s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Ce vrea sa faca Guvernul?

Marti, 02 Mai 2017, ora 15:22
1608 citiri
Anul trecut s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Ce vrea sa faca Guvernul?
Foto:Facebook/dprrpromania

Rolul tineretului in cadrul comunitatilor de romani din afara granitelor, in special in randul celor de mobilitate, este unul foarte important, in contextul in care anul trecut s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania, a declarat, marti, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac.

"Avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comunitati si anul trecut, pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa si in strainatate, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania - tara de origine.

Care este echilibrul exact intre dorinta normala de perfectionare, de continuare a unei cariere atat in Romania, cat si in celelalte state membre ale UE", a precizat Pastirnac la o dezbatere privind politicile pentru tineret si o mai mare implicare a acestora in luarea deciziilor care ii privesc.

Potrivit acesteia, forta de munca in general este tanara, iar educatia este problema "majora" identificata de Ministerul Romanilor de Pretutindeni, recent infiintat, din cauza ca" marea majoritate" a romanilor plecati nu mai invata astazi limba romana intr-un sistem educational fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie in mare parte organizat de asociatii si de voluntari.

"Am lansat o campanie prin care sa dam cat mai multe manuale, suport de studiu electronic al limbii romane, de la tableta pana la manual digital si cred ca este nevoie de o dezbatere larga in ceea ce priveste modul de a ajuta tinerii nascuti azi in diaspora sa invete limba romana", a subliniat ministrul.

In context, ministrul Educatiei Nationale, Pavel Nastase, a spus ca la nivelul inspectoratelor scolare judetene exista depozite cu manualele scolare de unde se face distributia acestora la scolile din raza judetului respectiv, iar o parte ar putea fi donate copiilor din diaspora.

"Acolo avem o rezerva de manuale care ar putea fi preluate, un numar nu foarte mare, pe care am putea sa-l folosim in acest scop", a adaugat Nastase, precizand ca ar fi vorba de cateva sute de manuale.

O alta problema la care s-a referit ministrul Romanilor de Pretutindeni a fost cea a burselor acordate tinerilor romani din strainatate care invata in Romania.

"Un alt aspect extrem de important este modul in ca ...citeste mai departe despre "Anul trecut s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Ce vrea sa faca Guvernul?" pe Ziare.com

#numar mare copii nascuti, #copii nascuti diaspora, #ONG tineret , #Stiri International