Angela Merkel: Statul Islamic recruteaza mii de persoane in tarile G20

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 15:45
1432 citiri
Angela Merkel: Statul Islamic recruteaza mii de persoane in tarile G20
Foto: vebidoo.de

Gruparea extremista Statul Islamic (SI) recruteaza mii de jihadisti din tarile membre ale G20 (cele mai dezvoltate economii ale lumii), a anuntat miercuri cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.

Statul Islamic, care controleaza zone extinse pe teritoriul Siriei si in Irak, reprezinta 'una dintre amenintarile cele mai brutale care au existat vreodata la viata locuitorilor din regiune, chiar si la adresa unor state intregi', a declarat cancelarul german, intr-un discurs sustinut in Bundestag (camera inferioara a parlamentului german), potrivit Agerpres.

'SI atrage mii de combatanti straini din toate tarile G20, fie in emisfera sudica sau in Europa', a spus Merkel, la zece zile dupa Summitul de la Brisbane, care a reunit sefi de state si de guvern din primele 20 de economii ale lumii.

'Lipsa lor totala de limite si setea lor de a ucide ne ameninta, de asemenea, securitatea', a adaugat ea.

Germania a evaluat la 550 numarul cetatenilor sai care au aderat la jihadistii din Irak si Siria. Aproximativ 60 dintre ei au murit in lupte sau in atacuri sinucigase si inca 180 au revenit acasa, potrivit estimarilor Berlinului.

Autoritatile germane au livrat arme si munitii combatantilor kurzi in nordul Irakului in efortul de a-i ajuta sa respinga Statul Islamic, dar refuza sa se alature operatiunilor conduse de SUA impotriva jihadistilor.

#Angela Merkel cancelar german, #Angela Merkel Statul Islamic , #Stiri International