Merkel sustine ca Uniunea Europeana face diferenta intre razboi si pace in Europa, intr-un discurs istoric

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 15:51
1105 citiri
Merkel sustine ca Uniunea Europeana face diferenta intre razboi si pace in Europa, intr-un discurs istoric
Foto: Facebook/Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel le-a spus alegatorilor, sambata, ca decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana si alegerea in Franta a presedintelui Emmanuel Macron i-au schimbat perspectiva asupra blocului european, adaugand ca merita sa lupte pentru o Europa mai puternica, informeaza Reuters.

Comentariile lui Merkel, care au fost incluse intr-un discurs sustinut la Zingst, statiune la Marea Baltica, cu doua luni inaintea alegerilor federale, subliniaza hotararea acesteia de a adanci integrarea europeana, in cazul in care va castiga un al patrulea mandat de cancelar.

Apreciind ca apartenenta la Uniunea Europeana este unul dintre cele mai importante puncte forte ale Germaniei, Merkel a declarat ca decizia de anul trecut privind Brexit si alegerile din Franta si Olanda, in care partide proeuropene au invins candidati populisti, i-au schimbat perspectiva.

"Pentru multi oameni, si ma includ printre ei, ceva s-a schimbat cand au vazut ca britanicii vor sa plece, cand eram ingrijorati de rezultatul alegerilor din Franta si din Olanda", a declarat Merkel.

Cancelarul de centru dreapta a recunoscut ca UE este departe de a fi perfecta si ca, uneori, Bruxellesul este prea birocratic.

"Dar am inteles in ultimele cateva luni ca Europa inseamna mai mult decat birocratie si reglementare economica si ca Europa si viata impreuna in Uniunea Europeana au de-a face cu razboiul si pacea, ca deceniile de pace ce au urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial ar fi fost de neimaginat fara Uniunea Europeana", a spus Merkel, cuvintele sale fiind primite cu aplauze.

In trecut, multi oameni au luat UE si avantajele sale ca si cum ar fi de la sine intelese - cum ar fi libertatea de exprimare, libertatea religioasa si dreptul la libera circulatie -, a continuat Merkel, care a crescut in Germania de Est, comunista, aminteste Reuters.

"Nu exista asa ceva in multe locuri din lume. Si tocmai de aceea merita sa luptam pentru aceasta Europa", a insistat cancelarul german, care a continuat: "De aceea, pe unul dintre afisele noastre electorale scrie: 'Daca Europa este mai puternica, Germania va fi mai puternica'. Cele doua au legatura". ...citeste mai departe despre "Merkel sustine ca Uniunea Europeana face diferenta intre razboi si pace in Europa, intr-un discurs istoric" pe Ziare.com

#Angela Merkel Brexit alegeri Franta, #Angela Merkel Uniunea Europeana , #Stiri International