Americanii sustin ca sunt gata de noi atacuri in Siria, dar de ce au crutat pista de pe care decoleaza avioanele lui Assad?

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 12:38
720 citiri
Americanii sustin ca sunt gata de noi atacuri in Siria, dar de ce au crutat pista de pe care decoleaza avioanele lui Assad?
Foto: Facebook/Nikki Haley

Statele Unite au avertizat ca sunt pregatite sa lanseze noi atacuri aeriene impotriva regimului sirian si sa impuna noi sanctiuni economice, dupa ce au bombardat baza aeriana siriana de la Shayrat.

"Suntem pregatiti sa facem mai mult, dar speram ca nu va fi necesar", a avertizat ambasadorul american la ONU, Nikki Haley (foto), in Consiliul de Securitate, relateaza AFP.

Diplomatul a facut aceasta declaratie intr-o reuniune de urgenta a Consiliului consacrata primei actiuni militare a Washingtonului impotriva regimului lui Bashar al-Assad in cei 6 ani de razboi.

Atacul a avut loc la trei zile de la presupusul atac chimic asupra orasului rebel Khan Sheikhoun, in nord-vestul tarii, soldat cu cel putin 86 de morti, care a socat lumea, iar puterea siriana a fost aratata cu degetul.

Pentagonul ii suspecteaza pe sirieni ca au fost ajutati in aceasta operatiune, insa militarii americani nu au mers pana la acuza direct Rusia.

Reactia rusa "este foarte dezamagitoare", si-a exprimat regretul secretarul de Stat american, Rex Tillerson. Insa, in pofida furiei Rusiei, vizita sa la Moscova, prevazuta saptamana viitoare, nu a fost anulata.

Salva de rachete de croaziera americane a provocat furia Rusiei, aliata lui Bashar al-Assad alaturi de Iran.

"Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei. Noi catalogam acest atac drept o incalcare flagranta a dreptului international si un act de agresiune", a declarat reprezentantul Moscovei la ONU, Vladimir Safronkov, in aceasta reuniune.

O sursa militara siriana a declarat pentru AFP ca armata lui Bashar al-Assad a aflat despre actiunea americana si a "luat (masuri) de precautie".

Rusia a subliniat, la randul ei, ca atacul n-a fost deloc eficient si ca doar jumatate din rachete au explodat in baza vizata.

Pista de decolare, crutata

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a parut sa acrediteze aceasta teza si a notat ca doua avioane de vanatoare siriene au putut sa decoleze de la baza vineri si sa efectueze noi atacuri aeriene in apropiere de Palmira.

In fata acestor critici cu privire la eficienta bombardamentului, Tillerson a precizat ca americanii au crutat in mod deliberat pista de decolare, fara sa spuna de ce.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a adaugat ca Washingtonul va anunta in curand "sanctiuni suplimentare impotriva Siriei".

Presedintia siriana a catalogat aceste atacuri drept un "act idiot si iresponsabil".

Secretarul general al ONU, Franta si Regatul Unit au ...citeste mai departe despre "Americanii sustin ca sunt gata de noi atacuri in Siria, dar de ce au crutat pista de pe care decoleaza avioanele lui Assad?" pe Ziare.com

#Sua atac Siria Assad , #Stiri International