Americanii iau in considerare o strategie periculoasa: interceptarea rachetelor nord-coreene

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 19:18
918 citiri

SUA iau in considerare interceptarea rachetelor nord-coreene, ca raspuns la provocarile recente ale Phenianului, au declarat doua surse de la Washington.

Acestea au spus pentru The Guardian ca SUA cauta metode de a presa Coreea de Nord sa renunte la programul sau nuclear. Phenianul a anuntat recent ca va continua testele nucleare si ca va urma curand un al saselea test.

Aceasta optiune a SUA, prezentata Congresului de secretarul american al Apararii, James Mattis, nu s-a materializat inca intr-o decizie. Un oficial american a declarat ca o astfel de miscare a SUA e menita sa semnaleze Phenianului ca actiunile sale pot avea consecinte militare din partea Americii.

Insa experti si fosti oficiali spun ca o astfel de abordare poate duce la o escaladare a tensiunilor, situatie pe care Washingtonul e posibil sa nu o poata controla. Unul dintre riscurile interceptarii unei rachete este chiar razboiul in Peninsula Coreeana, cu consecinte potential devastatoare asupra aliatilor SUA, Coreea de Sud si Japonia.

"As vedea o astfel de actiune ca pe o escaladare (a situatiei - n.red.), dar nu stiu cum o va interpreta Kim Jong-un", a declarat Abraham Denmark, fost oficial in cadrul Pentagonului in timpul administratiei Obama.

"As fi ingrijorat ca ar putea simti nevoia sa reactioneze puternic, ca sa nu para slab", a mai spus acesta.

Cat despre sistemul de interceptare pe care l-ar putea folosi SUA, potrivit surselor, acesta ar fi de tipul Aegis, aflat la bordul unui distrugator marin. Ar mai exista posibilitatea ca SUA sa convinga Japonia sa foloseasca propria capacitate de interceptare a rachetelor.

Ideea interceptarii rachetelor nord-coreene nu e una noua si a mai fost luata in considerare si in trecut. S-a renuntat de fiecare data la ea din cauza eventualelor consecinte. In plus, exista si posibilitatea unei erori, care ar face de ras America si ar ambitiona si mai tare Coreea de Nord. Aceasta ar putea ajunge in situatia de a avea un avantaj psihologic.

Exista zvonuri despre un astfel de plan, al interceptarii rachetelor nord-coreene, inca de la instalarea in functie a lui Donald Trump. In urma cu o saptamana, dupa ce a bombardat baza aeriana din Siria, Donald Trump anunta ca "toate optiunile sunt pe masa" si cu Coreea de Nord.

Phenianul si-a aratat, sambata, capacitatile in domeniul rachetelor, intr-o uriasa parada militara care a marcat 105 ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea, Kim Ir-Sen. Cu aceasta ocazie, ...citeste mai departe despre "Americanii iau in considerare o strategie periculoasa: interceptarea rachetelor nord-coreene" pe Ziare.com

#SUA interceptare rachete Coreea Nord, #raspuns SUA teste balistice Coreea, #tensiuni SUA Coreea Nord , #Stiri International