Americanii au evacuat si confiscat trei cladiri ale misiunii diplomatice a Rusiei in SUA

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 15:21
935 citiri
Americanii au evacuat si confiscat trei cladiri ale misiunii diplomatice a Rusiei in SUA
Foto: PRADO, Public Domain

Autoritatile din Statele Unite au preluat, duminica, controlul asupra a trei imobile ce au apartinut misiunii diplomatice a Rusiei, actiune motivata de acuzatiile aduse Rusiei legate de ingerintele in alegerile prezidentiale americane din 2016, relateaza Politico.com.

Inainte de preluarea formala a imobilelor, autoritatile americane au efectuat mai multe inspectii, aspect ce a generat nemultumirea Moscovei. Sambata, un adjunct al Ambasadei SUA din Rusia a fost convocat la Ministerul de Externe din Moscova pentru a-i fi inmanata o nota de protest in privinta inspectiilor.

"Aceste inspectii au fost efectuate pentru a securiza si proteja imobilele si pentru a confirma ca Guvernul rus a eliberat respectivele sedii", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Foto: By Government of Russia - PRADO, Public Domain, Link

Autoritatile americane nu au oferit comentarii suplimentare, chiar daca jurnalistii din SUA au adresat intrebari legate pe implicarea serviciilor de informatii in aceste inspectii.

"Personalul nostru a parasit sediul misiunii diplomatice. Oficialii SUA au ramas acolo. Nu avem nicio idee despre ce fac acolo. Ei au spus ca vor face niste materiale video", a declarat Nicolai Lakonin, purtatorul de cuvant al Ambasadei Rusiei din Washington. El a adaugat ca doi diplomati au fost de fata la inceputul efectuarii inspectiilor.

"Doi oficiali ai Ambasadei au fost de fata in timpul inspectiei, insa la un moment dat autoritatile americane le-au cerut sa paraseasca sediul", a afirmat Lakonin.

Administratia Donald Trump a cerut, joi dupa-amiaza, Rusiei sa isi inchida consulatul din San Francisco si alte doua anexe ca reactie la activitati ruse "neautorizate".

Recentele dispute diplomatice dintre Rusia si SUA marcheaza, probabil, cele mai mari tensiuni diplomatice in relatia bilaterala de la sfarsitul Razboiului Rece.

FBI vrea sa faca perchezitii la consulatul Rusiei din San Francisco. Moscova acuza SUA ca incalca imunitatea diplomatilor ...citeste mai departe despre "Americanii au evacuat si confiscat trei cladiri ale misiunii diplomatice a Rusiei in SUA" pe Ziare.com

#consulat Rusia San Franisco , #Stiri International