Ambasador: Romania si Polonia ar fi fost membri fondatori ai Uniunii Europene, daca erau tari independente si democrate

Duminica, 07 Mai 2017, ora 16:10
1586 citiri
Ambasador: Romania si Polonia ar fi fost membri fondatori ai Uniunii Europene, daca erau tari independente si democrate
Foto: Digi 24

Romania si Polonia aveau potentialul de a se numara printre membrele fondatoare ale Uniunii Europene, insa au fost impiedicate de situatia geopolitica din timpul Razboiului Rece.

Cel putin asa crede Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, care a vorbit despre situatia UE, de atunci si de acum.

"Cred ca noi, cei din centrul si estul Europei, vedem Uniunea Europeana ca pe una dintre reusitele generatiei noastre, a celor care au fost membri ai Pactului de la Varsovia, ai blocului estic, a Uniunii Sovietice, ai vremurilor comuniste. Pentru noi, statutul de membru al Uniunii Europene este un vis indeplinit", a spus Marcin Wilczek, potrivit Digi 24.

Ambasadorul a mai mentionat ca, spre deosebire de cei din vestul Europei, noi, cei din regiune, am luptat pentru implinirea acestui tel.

Protestele din Romania continua sa inspire manifestatii anticoruptie din Europa.

De asemenea, el a facut o referire la situatia Batranului Continent din timpul Razboiului Rece si a precizat ca atunci Romania si Polonia au fost despartite de curentul politicii europene.

"Cred ca Polonia si Romania ar fi fost in mod sigur printre membrii fondatori ai Uniunii Europene, daca ar fi fost in pozitia sa ia decizii suverane si ar fi fost tari independente si democrate. Deci perceptia asupra UE este diferita in estul Europei, spre deosebire de vestul Europei, unde integrarea s-a facut de mai de mult si este vazuta ca pe ceva firesc", arata Marcin Wilczek. ...citeste mai departe despre "Ambasador: Romania si Polonia ar fi fost membri fondatori ai Uniunii Europene, daca erau tari independente si democrate" pe Ziare.com

#Romania Polonia Uniunea Europeana, #relatii Romania Polonia , #Stiri International