Alegerile din Olanda au trecut, acum toti ochii sunt pe Franta: Sondajele arata ca Le Pen nu va castiga

Duminica, 19 Martie 2017, ora 19:26
869 citiri
Alegerile din Olanda au trecut, acum toti ochii sunt pe Franta: Sondajele arata ca Le Pen nu va castiga
Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Dupa ce Europa a trecut de primele alegeri ale acestui an, cele parlamentare din Olanda, iar multi au rasuflat usurati pentru ca partidul lui Geert Wilders nu a reusit sa le castige, toate privirile sunt intreptate acum catre un hop si mai mare - alegerile prezidentiale din Franta, de luna viitoare.

Fostul ministru al Economiei Emmanuel Macron (foto), in varsta de 39 de ani, va ajunge cu Le Pen in turul al doilea, unde o va invinge, se arata in sondaje.

Potrivit unui sondaj Odoxa citat duminica de agentia Reuters, fostul ministru ar avea un mic avantaj in primul tur, din 23 aprilie - 26,5 la suta, cu 0,5 la suta peste cat ar obtine Le Pen si cat avea el insusi intr-un precedent sondaj realizat de aceeasi firma.

Macron si Le Pen ar urma astfel sa se confrunte in turul al doilea, pe 7 mai, cand fostul ministru al Economiei ar urma sa castige detasat si sa devina noul presedinte al Frantei - 64 la suta intentie de vot, fata de 36 la suta Le Pen.

Daca s-ar intampla acest lucru, Macron ar fi de departe cel mai tanar presedinte din istoria tarii, la nici 40 de ani.

Insa nu totul sta in sondaje, astfel ca este important ca majoritatea celor care au alte optiuni in primul tur sa se uneasca in turul al doilea si sa il sustina pe Macron, care se caracterizeaza ca fiind de centru, pro-mediu de afaceri si proeuropean progresist.

Conservatorul Francois Fillon, fost premier care este implicat intr-un scandal de coruptie si care se afla in sondaje dupa Le Pen si Macron, desi a fost principal favorit, are acum 19 la suta in studiul citat.

Un alt sondaj, realizat de BVA pentru Orange, si dat publicitatii sambata, arata acelasi scenariu: Macron este cel mai bine plasat pentru a castiga in turul al doilea, cu 62 la suta fata de 38 la suta pentru Le Pen, dar in primul tur ar fi la un punct procentual in spatele liderului Frontului National, care este cotata cu 26 la suta, relateaza Financial Review.

Acelasi sondaj il plaseza pe Fillon tot pe locul al treilea in primul tur, cu 19,5 la suta din optiunile celor intervievati.

Sondajele din ultimele saptamani arata ca pana la trei sferturi dintre sustinatorii lui Le Pen sunt deja absolut siguri ca o vor vota la prezidentiale. In cazul lui Macron, aceasta proportie este mai aproape de jumatate.

Franta nu-i ca OlandaScenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salvaAlegeri in Franta: Macron o devanseaza pentru prima data pe Le Pen in sondajeCe trebuie ...citeste mai departe despre "Alegerile din Olanda au trecut, acum toti ochii sunt pe Franta: Sondajele arata ca Le Pen nu va castiga" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sondaj alegeri prezidentiale Franta, #Macron Le Pen sondaj prezidentiale, #alegeri prezidentiale Macron Le Pen , #Stiri International