Alegerile din Bulgaria, castigate de GERB. Boiko Borisov va forma urmatoarea coalitie de guvernare

Duminica, 26 Martie 2017, ora 22:50
923 citiri
Alegerile din Bulgaria, castigate de GERB. Boiko Borisov va forma urmatoarea coalitie de guvernare
Foto: Arhiva Facebook/Boiko Borisov

Liderul GERB, Boiko Borisov, a anuntat duminica seara ca va forma urmatoarea coalitie de guvernare, dupa ce formatiunea sa a castigat prima pozitie in alegerile anticipate bulgare, inlaturand pericolul reprezentant de Partidul Socialist.

"Acest rezultat confirma in mod categoric faptul ca partidul de guvernamant ar trebui sa fie GERB", a declarat Borisov, citat de Reuters.

Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB) au obtinut intre 32,2% si 32,8% din voturile exprimate in alegerile anticipate, prin comparatie cu cele 28% pana la 28,4% din sufragii stranse de catre Partidul Socialist, potrivit primelor exit-poll-uri realizate de Alpha Research si Gallup International Balkan (GIB).

Aproximativ 6,8 milioane de bulgari au avut drept sa voteze duminica in alegerile anticipate, organizate la patru luni de la demisia premierului Boiko Borisov.

Socialistii au incercat sa valorifice victoria lui Rumen Radev, in speranta ca noul presedinte le va aduce voturi importante in alegerile legislative, dar acestia nu au reusit sa-i invinga pe centristii lui Boiko Borisov.

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis sa se retraga de la putere dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale de candidata GERB, Tetka Tatceva.

GERB a condus cu un avans fragil sondajele electorale, dar principalul jucator al acestor alegeri a ramas fostul premier Boiko Borisov (57 de ani). Acest rebel al politicii a reusit sa-si asigure o sustinere puternica atat in tara, cat si la nivel european, combinand o retorica populista cu o obedienta stricta fata de Bruxelles.

Borisov a transformat de unul singur GERB in cel mai puternic partid politic de dupa caderea regimului comunist din Bulgaria.

Acesta a reusit sa conduca un guvern minoritar in perioada 2009-2013, fiind obligat sa demisioneze in urma protestelor violente care au cuprins in urma cu patru ani Bulgaria.

Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oara in noiembrie 2016, dupa victoria inregistrata in alegerile prezidentiale de socialistul Rumen Radev.

De asemenea, coalitia de guvernare a reusit la jumatatea mandatului sa reinstaureze stabilitatea politica, dupa luni de proteste anticoruptie care au zguduit din nou Bulgaria. ...citeste mai departe despre "Alegerile din Bulgaria, castigate de GERB. Boiko Borisov va forma urmatoarea coalitie de guvernare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Bulgaria Boiko Borisov guvern , #Stiri International