Alegerile din Austria: Carismaticul Kurz, conservatorii si impactul asupra Romaniei

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 17:41
993 citiri

Sebastian Kurz (foto), 31 de ani, va fi noul cancelar al Austriei. Liderul Partidului Popular (OVP) a castigat alegerile cu 31,7 procente, fiind urmat de Partidul Social Democrat (SPO) cu 26,9%, iar pe locul trei s-a clasat formatiunea de extrema dreapta, Partidul Libertatii (FPO) cu 26%.

Desi, multa vreme, sondajele de opinie au dat drept castigator FPO, formatiunea de extrema dreapta, aceasta nu a reusit sa confirme la urne puternica ascendenta din ultimii doi ani declansata de criza imigrantilor sirieni.

"Aceasta e sansa pentru o schimbare reala. Sunt foarte multe lucruri de facut. E timpul pentru un nou stil de a face politica, timpul pentru a crea o noua cultura politica", a declarat Sebastian Kurz, citat de Politico.eu.

Dar FPO are sanse mari sa faca parte din guvern in cazul in care domnul Kurz va dori sa construiasca o majoritate conservatoare, cu accente nationaliste.

Desi in campania electorala, Sebastian Kurz s-a situat in opozitie cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, in ce priveste problema emigrantilor, tanarul lider austriac nu este un contestatar al Uniunii Europene si nu este un admirator al lui Putin asa cum sunt reprezentantii din FPO, extrema dreapta austriaca, dar si ei au facut tot posibilul ca in campania electorala sa nu apara astfel de acuzatii.

"Partidul Libertatii din Austria (FPO) a dorit sa-si reduca cat mai mult posibil relatiile cu Moscova inainte de inceperea campaniei electorale. Rusia este mentionata o singura data - pe ultima pagina a platformei de 29 de pagini a partidului pentru alegerile parlamentare. Trebuie sa cititi programul cu lupa pentru a gasi un apel indirect pentru a pune capat sanctiunilor UE impuse Rusiei ca raspuns la criza din Ucraina", se arata intr-un articol publicat de Deutsche Welle.

Alegerile din Austria au adus la putere Partidul Popular condus de Sebastian Kurz, un tanar de 31 de ani, care a preluat formatiunea politica in urma cu cinci luni, foto Hepta.ro

Sebastian Kurz are un profil politic mai apropiat de cel al lui Emmanuel Macron, presedintele Frantei, decat de cel al lui Viktor Orban, premierul Ungariei, dar o coalitie formata cu FPO poate avea efecte de tensionare a relatiilor cu statele din zona.

Sebastian Kurz va cere Romaniei acelasi lucru pe care l-a cerut si Emmanuel Macron

Impactul acestor alegeri asupra Romaniei se va face simtit in ce priveste discutia despre asigurarile sociale ale cetatenilor romani care locuiesc si muncesc in Austria.

"Alegerile a ...citeste mai departe despre "Alegerile din Austria: Carismaticul Kurz, conservatorii si impactul asupra Romaniei" pe Ziare.com

#Alegeri Austria Kurz, #Austria Kurz Romania, #Iohannis Romania Austria , #Stiri International