Alegeri in Suedia: Prim-ministrul cheama Opozitia la dialog, dupa rezultatul bun obtinut de extremisti

Luni, 10 Septembrie 2018, ora 09:48
787 citiri
Alegeri in Suedia: Prim-ministrul cheama Opozitia la dialog, dupa rezultatul bun obtinut de extremisti
Foto: Arhiva Pixabay

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven, a chemat luni Opozitia la dialog, la finalul unor alegeri legislative care plaseaza extrema-dreapta in pozitia de arbitru intr-un peisaj politic fragmentat.

Intr-un discurs, Lofven s-a aratat hotarat sa ramana in fruntea Executivului si sa blocheze potentiala influenta privind configuratia puterii a formatiunii anti-imigratie Democratii Suedezi, transmite AFP.

In context, el a intins mana Opozitiei de centru-dreapta.

"Un lucru este sigur, nimeni nu a obtinut majoritatea. Este deci natural sa lansam o colaborare intre blocuri", a declarat Lofven.

Impreuna cu ecologistii si Partidul Stangii, blocul de centru-stanga detine un mandat in plus fata de blocul de centru-dreapta, dupa numararea a 99,8% din voturi in circumscriptiile electorale (40,6% fata de 40,3% - n.red.).

Rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut miercuri, dupa ce vor fi numarate si voturile exprimate de cei 200.000 de suedezi din strainatate.

Acest scrutin a reprezentat "finalul politicii blocurilor", a adaugat seful Guvernului suedez, amintind partidelor de centru-dreapta "responsabilitatea morala" ce le revine.

"Acest guvern a expirat. El trebuie sa plece", le-a spus insa sustinatorilor Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat, din randul Opozitiei.

Fara a-si atinge obiectivele, extrema-dreapta suedeza afirma ca a castigat o "influenta enorma". Cu 62 de mandate si 17,6% din sufragii, aceasta a obtinut cu aproape cinci puncte mai mult decat la precedentele alegeri, dar a esuat in incercarea de a deveni a doua formatiune din tara. ...citeste mai departe despre "Alegeri in Suedia: Prim-ministrul cheama Opozitia la dialog, dupa rezultatul bun obtinut de extremisti" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Suedia , #Stiri International