Alegeri in Marea Britanie: Theresa May nu obtine majoritatea absoluta, arata primele exit-poll-uri

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 00:18
870 citiri

Primele exit-poll-uri arata ca premierul Theresa May nu va obtine majoritatea absoluta pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua sa fie cea mai mare formatiune din Camera Comunelor.

Doar 12 parlamentari ar urma sa-i separe pe conservatori de o majoritate absoluta, care ar reduce la tacere orice opozitie si ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei iesiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmite Sky News.

Conservatorii ar urma sa obtina 314 parlamentari, prin comparatie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentala inainte de convocarea alegerilor anticipate de catre Theresa May.

Desi vor castiga majoritatea, aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa intareasca pozitia conservatorilor si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea sa formeze singuri un nou executiv si vor trebui sa formeze o coalitie de guvernare, dar liberal-democratii si nationalistii scotieni nu s-au aratat prea incantati de posibilitatea sustinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic in legislativ ar putea sa intarzie negocierile cu celalalte 24 de tari europene si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Theresa May a convocat alegerile anticipate in speranta unei victorii usoare, dar jocul ei de noroc a esuat si ar putea sa aiba consecinte serioase pentru Partidul Conservator.

Orice intarziere in formarea Executivului ar intarzia negocierile de Brexit, care ar trebui sa inceapa pe 19 iunie - potrivit unui calendar propus de negociatorii europeni si acceptat de Londra.

In schimb, laburistii lui Jeremy Corbyn vor castiga 266 de locuri in Camera Comunelor, prin comparatie cu cele 229 detinute inainte de dizolvarea legislativului de catre May.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinte o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

Alte 34 de pozitii vor fi castigate de nationalistii scotieni ai lui Sturgeon, iar 14 pozitii vor merge spre liberal-democratii lui Tim Farron.

Primele reactii: O catastrofa completa pentru conservatori si pentru Theresa May

Bursele au reactionat puternic si lira a scazut abrupt dupa ce au fost anuntate primele exit-poll-uri.

In ce priveste reactiile politice, conservatorul George Osborne, care a condus pana in urma cu o luna Ministerul Finante ...citeste mai departe despre "Alegeri in Marea Britanie: Theresa May nu obtine majoritatea absoluta, arata primele exit-poll-uri" pe Ziare.com

#rezultat alegeri Marea Britanie Theresa May , #Stiri International