Germania anunță un ajutor financiar substanțial pentru a ajuta Republica Moldova să-și rupă dependența de Rusia

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 17:25
872 citiri
Germania anunță un ajutor financiar substanțial pentru a ajuta Republica Moldova să-și rupă dependența de Rusia
Moscova a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze rusești către Republica Moldova FOTO Twitter

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a anunțat că țara sa va oferi Republicii Moldova un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro (33,08 milioane de dolari) pentru a ajuta la consolidarea împotriva efectelor războiului din Ucraina vecină, relatează DPA.

Aceste fonduri urmează să fie utilizate, printre altele, pentru extinderea surselor de energie regenerabilă, promovarea eficienţei energetice şi dezvoltarea infrastructurilor municipale, au declarat, luni, delegaţii germani la cea de-a treia Conferinţă internaţională a donatorilor pentru Republica Moldova, care se desfăşoară la Paris.

La rândul său, ministrul german al Dezvoltării economice, Svenja Schulze, a indicat că, din donaţia suplimentară, ministerul său va oferi 28,7 milioane de euro, ce vor fi utilizaţi în primul rând pentru a creşte eficienţa energetică a clădirilor.

Guvernul german intenţionează să transmită un mesaj clar de solidaritate cu Republica Moldova, a spus Schulze.

”Cu acest sprijin, ajutăm Republica Moldova să-şi rupă dependenţa de aprovizionarea cu energie din Rusia, venind în acelaşi timp şi în ajutorul persoanelor aflate în dificultate pentru a trece iarna”, a afirmat ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, intenţionează să ia cuvântul la sfârşitul conferinţei.

Vizita lui Baerbock la Paris are loc pe fundalul recentelor tensiuni franco-germane. O reuniune de luna trecută a guvernelor din cele două ţări a fost anulată în ultimul moment din cauza dezacordului cu privire la criza energetică în Europa, printre altele.

O primă conferinţă a donatorilor a avut loc la Berlin în aprilie, iar o a doua la Bucureşti în iulie, colectându-se suma 600 de milioane de euro.

Republica Moldova a fost declarată candidat la aderarea la UE în luna iunie, alături de Ucraina.

Sute de mii de refugiaţi ucraineni au intrat în această mică republică de numai 2,6 milioane de locuitori la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Între altele, este nevoie de sprijin pentru cei 90.000 de ucraineni rămaşi pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova este puternic dependentă de aprovizionarea cu gaze ruseşti, iar Moscova a ameninţat că va întrerupe livrările. Populaţia suferă din cauza unei inflaţii ridicate, la fel ca în alte părţi din Europa, în timp ce războiul împiedică comerţul Republicii Moldova cu ...citeste mai departe despre "Germania anunță un ajutor financiar substanțial pentru a ajuta Republica Moldova să-și rupă dependența de Rusia" pe Ziare.com

#Republica Moldova, #ajutor financiar, #Germania, #depedenta gaz rusesc, #razboi Ucraina , #Stiri International